Sve izvjesnije da će struja poskupjeti!

Sve izvjesnije da će struja poskupjeti!

Kompanija „Elektroprivreda RS“ pokrenut će proceduru pred Regulatornom agencijom za energetiku, pa će u narednim mjesecima doći do poskupljenja st

Kompanija „Elektroprivreda RS“ pokrenut će proceduru pred Regulatornom agencijom za energetiku, pa će u narednim mjesecima doći do poskupljenja struje u ovom entitetu.

Iako zvanične potvrde nema, špekulira se da bi isto moglo zadesiti i građane Federacije.

Dva mjeseca

Kako je pojasnio Luka Petrović, generalni direktor „Elektroprivrede RS“, Rudniku i termoelektrani Ugljevik prije godinu je odobreno povećanje cijene električne energije te će to utjecati na cijenu struje domaćinstvima i malim poduzetnicima.

– Procedura odobravanja poskupljenja traje minimalno dva mjeseca. To će, u svakom slučaju, biti neki mali procent. Ali vidjet ćemo koja domaćinstva će to obuhvatiti i koje poduzetnike, jer smo planirali da novim zakonom uvedemo kategoriju energetski zaštićenog kupca – kazao je Petrović.

  • Petrović: Procedura traje

    Petrović: Procedura traje

Iz „Elektroprivrede BiH“ konkretnih najava u tom smislu još nema, ali generalni direktor Admir Andelija pojašnjava da je uvođenje tržišnih cijena struje za domaćinstva i ostale potrošače s niskonaponske mreže jedna od obaveza iz ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

– Trenutno to nije tako. Naša domaćinstva imaju i do 0,3 KM po kilovat-satu jeftiniju cijenu od tržišne, a za 0,2 KM po kilovat-satu te cijene su niže od proizvodne. Naravno da takvo poskupljenje ne dolazi u obzir, jer bi to značilo poskupljenje za 20 posto. Ako i budemo pokretali postupak, to bi bilo povećanje od tri do četiri posto. Dakle, opredijeljeni smo da povećanje tarife i usklađivanje s obavezama provodimo dugoročno zbog socijalne osjetljivosti – naglasio je Andelija.

  • Andelija: Imamo obaveze

    Andelija: Imamo obaveze

On dodaje da su svi obavezni ispunjavati obaveze iz preuzetih ugovora i da je „Elektroprivreda RS“ prva najavila takvu proceduru te da se očekuje da i ostale kompanije tokom 2021. godine usklade cijene.

– EPBiH će detaljno razmotriti ovo pitanje te, uvažavajući preuzete obaveze, započeti proceduru odobravanja promjene tarife kod FERK-a, vodeći računa o socijalnoj osjetljivosti ovog pitanja – istakao je Andelija.

Ekonomska situacija

Rukovodilac sektora korporativnih komunikacija „Elektroprivrede HZHB“ Mostar Marija Buntić kazala nam je da, uzimajući u obzir trenutnu ekonomsku situaciju prouzrokovanu pandemijom COVID-19 na opskrbnom području ovog kompanije, u dogledno vrijeme ne planiraju podnositi zahtjev FERK-u kojim bi se tražile izmjene trenutno važećih cijena za kupce.

Neprimjetan rast tarifa

Andelija navodi da je nedavno pred Državnom regulatornom komisijom za električnu energiju (DERK) vođen postupak za utvrđivanje tarifa za Nezavisni operator sistema (NOS) i „Elektroprijenos BiH“ te je tarifa, u slučaju NOS-a, povećana. EPBiH osporila je povećanje tarife za „Elektroprijenos BiH“, a postupak je još u toku.

Iznosi tarifa na računima kupaca prikazani su u rubrici „mrežarina“ i oni utječu na ukupnu cijenu kod kupaca. Andelija ističe da EPBiH nije povećala cijenu „mrežarine“ te da je, s ciljem zaštite svojih potrošača, preuzela plaćanje naknade koja se obračunava po svakom kilovat-satu.

Energetika.ba / Avaz