Švicarska podržava nastavak implementacije iranskog nuklearnog sporazuma

Švicarska podržava nastavak implementacije iranskog nuklearnog sporazuma

Iranski predsjednik Hassan Rouhani i njegov švicarski kolega Alain Berset izrazili su podršku implementaciji međunarodnog nuklearnog sporazuma. Ir

Iranski predsjednik Hassan Rouhani i njegov švicarski kolega Alain Berset izrazili su podršku implementaciji međunarodnog nuklearnog sporazuma.

Iran se 2015. godine obavezao na sporazum, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), i nastavit će tim putem, kazao je Rouhani.

– Iran poštuje međunarodne sporazume i nastavit će sarađivati sa međunarodnim organizacijama kao i sa Međunarodnom organizacijom za atomsku energiju (IAEA) – rekao je Rouhani.

Berset je opisao JCPOA kao veliku diplomatsku pobjedu za svijet, pozivajući i ostale članice potpisnice da nastave potpunu implementaciju sporazuma, prenosi Xinhua.

Ranije danas saopćeno je da će ministri vanjskih poslova Irana i pet svjetskih sila koje su potpisnice nuklearnog sporazuma sastat se u petak u Beču kako bi raspravljali o načinima održavanja sporazuma nakon povlačenja Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države povukle su se iz sporazuma u maju i tvrde da sada namjeravaju uvesti oštrije sankcije Iranu.

Energetika.ba