Szijjarto: Tranzit ruskog gasa do Mađarske preko Bugarske i Srbije odvija se normalno

Szijjarto: Tranzit ruskog gasa do Mađarske preko Bugarske i Srbije odvija se normalno

Prirodni gas iz Rusije normalno stiže u Mađarsku preko Bugarske i Srbije uprkos sukobu između Sofije i ruskog dobavljača plina Gazproma, izjavio je ma

Prirodni gas iz Rusije normalno stiže u Mađarsku preko Bugarske i Srbije uprkos sukobu između Sofije i ruskog dobavljača plina Gazproma, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, prenosi AP.

Gazprom je u srijedu objavio da je obustavio isporuke Bugarskoj i Poljskoj jer nisu plaćale gas u rubljima.

– Želim svima reći da obustava isporuke plina u Bugarsku ne znači i obustavu tranzita plina preko Bugarske – napisao je Szijjarto na Facebooku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je da “neprijateljske” zemlje, koje su Rusiji uvele sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu, moraju plaćati ruski gas u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Zapad je sankcijama isključio Rusiju iz SWIFT-a, međunarodnog finansijskog sistema plaćanja.

Prema uredbi ruskog predsjednika, kupci moraju doznačiti iznos u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, na posebni račun u Gazprom banci, koja ih potom prodaje na berzi i novac doznačuje na Gazpromov račun.

Uredbu je ispoštovalo tek nekoliko kupaca, uključujući Mađarsku, koja je prošle godine potpisala dugoročni ugovor o opskrbi ruskim gasom.

 

Energetika.ba / FENA