Energetika.ba
Termoenergija

Američka kompanija će graditi termoelektranu "Novo Kosovo"

Autor: Energetika.ba
Američka kompanija će graditi termoelektranu "Novo Kosovo"

Vlada Kosova i američka kompanija “Contour Global” postigle su danas sporazum o izgradnji nove termoelektrane na Kosovu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sporazum je postignut na sastanku Upravnog Komiteta za Termoelektranu “Novo Kosovo”, kojim predsjedava premijer Ramush Haradinaj sa predstavnicima kompanije “Contour Global”. Kako je saopšteno iz Vlade, očekuje se da će komercijalni sporazum, kojim je predviđeno ulaganje u vrijednosti od milijardu eura, biti potpisanin narednih dana. To je najveća investicija u historiji Kosova.

Ovaj projekat će obezbediti energetsku nezavisnost države i naroda Kosova, ističe se u saopštenju.

Termocentrala će biti izgrađena sa jednim blokom, minimalne efikasnosti od 40 posto i bruto kapaciteta od 500 MW električne energije.

Sa komponentom za centralno grijanje, biće omogućeno i proširenje postojeće mreže centralnog grejanja za gradove Priština, Obilić, Glogovac i Kosovo Polje. Sporazum je rezultat dugogodišnjeg rada Vlade Kosova i mnogobrojnih eksperata.

Izgradnja termocentrale će početi 2018. godine i biće funkcionalna od 2023. godine. Termocentrala će se graditi prema najmodernijoj tehnologiji koja čuva životnu sredinu.

Upravni komitet za Termoelektranu “Novo Kosovo” novembra 2015. je američku kompaniju “Conter Global”, koja je bila jedini ponuđač, proglasio za najadekvatnijeg investitora za izgradnju nove termocentrale na Kosovu. Do te odluke Upravnog komiteta došlo je nakon pregovora vođenih u Washingtonu sa američkom kompanijom i Svjetskom bankom, kao ključnim partnerom u ovom projektu.

Kako je ranije najavljeno, nakon završetka nove termocentrale, razmotriće se zatvaranje postojeće TC Kosovo A, dok je u planu da se u budućnosti uradi rekonstrukcija TC Kosovo B.

Energetika.ba / AA