Energetika.ba
Termoenergija

Australija, Kina, Japan i Indija odbile ugasiti termoelektrane na ugalj

Autor: Energetika.ba
Australija, Kina, Japan i Indija odbile ugasiti termoelektrane na ugalj

Australska vlada odbija se pridružiti 40 zemalja koje postupno gase termoelektrane na ugalj, govoreći da neće "ukinuti industriju".

Australija je optužena za nazadovanje u skladu sa obećanjem Cop26 koje podržava pet najvećih svjetskih korisnika energije uglja

Australijska vlada se neće pridružiti više od 40 zemalja koje se obavezuju da će postepeno ukinuti termoelektrane na ugalj, a ministar energetike je izjavio da je Australija fokusirana na razvoj tehnologije, a ne na "brisanje industrije".

Obećanje na klimatskom samitu Cop26 da će se prekinuti upotreba uglja do 2030-ih "ili što je prije moguće nakon toga" za bogate, a 2040-ih za zemlje u razvoju podržalo je pet od 20 najvećih korisnika energije uglja, Južna Koreja, Indonezija, Vijetnam, Poljska i Ukrajina.

Odvojena grupa zemalja, uključujući SAD, Kanadu i Veliku Britaniju, obećala je da će okončati prekomorska ulaganja u ugalj, naftu i plin do kraja sljedeće godine.

Nijednu izjavu nisu potpisale Australija, Kina, Japan i Indija, a datumi postupnog ukidanja energije iz uglja pomjereni su dalje od datuma koji su predložili Britanci – koji su za cilj imali "slanje uglja u historiju".

Ipak, pristalice inicijative kažu da je formalna obaveza u pogledu uglja i dalje značajan korak – onaj koji je prije nekoliko godina bio nezamisliv. Pariski sporazum, globalni sporazum o klimi potpisan 2015. godine, ne spominje eksplicitno potrebu da se prestanu koristiti fosilna goriva.

Energetika.ba