Energetika.ba
Termoenergija

Britanska vlada ne računa na plinske termoelektrane

Autor: Energetika.ba

Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio kako britanska vlada smanjuje svoja predviđanja i očekivanja o ulozi plinskih termoelektrana u budućem energetskom miksu.

Naime, Ministarstvo za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju (BEIS) umjesto tih postrojenja predviđa veći udio obnovljivih izvora i nuklearnih elektrana u zadovoljavanju energetskih potreba Velike Britanije.

U skladu s time, očekivanja o potrebnoj snazi britanskih termoelektrana na plin do 2035. godine smanjena su za više od 1/2. Istodobno, očekuje se da će već 2020. godine niskougljični izvori premašiti plinske elektrane.

Konačno, 2035. godine bi novoinstalirana snaga postrojenja na obnovljive izvore u Velikoj Britaniji trebala biti dvostruko veća nego 2015., a također bi se dvostruko u odnosu na predviđanja s početka 2017. trebali povećati i kapaciteti za baterijsku pohranu energije.

Ipak, i dalje se smatra da sve te mjere neće biti dovoljne kako bi se ostvarili ciljevi za smanjivanje emisija ugljičnog dioksida nakon 2023. godine.

Energetika.ba