Energetika.ba
Zabrinutost raste

Da li ima dovoljno uglja za termoelektranu u Ugljeviku?

Autor: Energetika.ba
Da li ima dovoljno uglja za termoelektranu u Ugljeviku?
Foto: Arhiv

Postoji zabrinutost stanovnika ugljevičkog kraja za dalju sudbinu RiTE Ugljevik, izjavio je u Jutarnjem programu BN TV, Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik. On je saopćio da bi do 8. marta trebalo da se održi sjednica Vlade posvećena ovom pitanju, te da su tražili da ih do 15. marta posjeti resorni ministar.

Velike strepnje postojale su oko spora sa Elektrogospodarstvom Slovenije, kojem sada RiTE Ugljevik mora da isporučuje struju u dužem vremenskom periodu i vrati dug. Sada su pritisnuti novim problemom – da li će biti dovoljno uglja za rad ovog preduzeća.

"Nekako je ta priča krenula 2011., 2012. godine, a to je eksploatacija uglja na području naše opštine. Postoje određena ležišta uglja, postoji jedan dio koncesije koji je dodijeljen postojećem preduzeću u kojem radi 2.000 radnika, ali postoji i jedan dio Ugljevik istok koji je podijeljen na dva dijela. Mi smo tada 2013. godine razmišljali i tražili da Ugljevik istok kompletno ležište pripadne našem sadašnjem preduzeću RiTE. Inače, naša razmišljanja su da prirodan bogatstva treba da pripadnu nama.", kaže Perić.

Problem je što se često koncesije dodjeljuju nekim stranim investitorima, kaže Perić. On podsjeća da su 2013. godine dali saglasnost za izgradnju novog bloka TE u Ugljeviku. Želja im je bila da taj posao radi TE Ugljevik, Elektroprivreda, Vlada. Međutim, dobili su objašnjenje da nema tih mogućnosti, objašnjava Perić.

"Sada se postavlja pitanje i velika je zabrinutost i radnika i stanovništva cjelokupnog kraja, da li ima dovoljno uglja za postojeću termoelektranu. Mi smo zbog toga tražili, odnosno sindikat je prije svega tražio sastanak sa resornim ministrom i mi smo bili uključeni u ove razgovore.

Postoje obećanja da će do 8. marta čini mi se biti posebna sjednica Vlade o Elektroprivredi na kojoj će se razgovarati posebno o stanju u RiTE Ugljevik, a do 15.3. tražili smo da svakako i resorni ministar posjeti Ugljevik i da nam jednostavno kažu kakve su im namjere i šta žele da učine u narednom vremenskom periodu. Naš zahtjev, naša potreba i naša želja je da RiTE nastavi svoje funkcionisanje i svoj rad. Od toga zavisi ne samo lokalna zajednica, već i šira regija i RS, jer termoelektrana proizvodi 30 posto električne energije za potrebe tržišta RS.", ističe Perić.

2013. godine donijeta je odluka da RiTE Ugljevik funkcioniše do 2039. godine. Sa stanovišta 2013. 2039. je možda tada bila daleko. Sada je taj period sasvim blizu. Ono što tražimo i podržavamo sindikat u tome je da preduzeće nastavi da funkcioniše do samog kraja vijeka trajanja, istakao je Perić.