Energetika.ba
Termoenergija

Dom naroda o kreditu za Blok 7: Nelegalna garancija i protivljenje EU

Autor: Energetika.ba
Dom naroda o kreditu za Blok 7: Nelegalna garancija i protivljenje EU

Da li će Federacija BiH biti garant za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, trebalo bi da bude poznato danas.

Naime, odluku će donijeti novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

Upozorenja iz EU

Iz Energetske zajednice apeluju da bi garancija Federacije za kredit u ovom slučaju sadržavala elemente nedozvoljene državne pomoći, a iz evropskih krugova i ranije naznačavali da je, s ekološke tačke gledišta, ugalj sve nepoželjniji energent.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač kaže kako je Elektroprivreda BiH prepoznata kao javna služba, a ne kao preduzeće koje nastupa na tržištu.

- Suma za koju garantira FBiH nije sasvim poznata. U ugovoru su napisani elementi tog kredita, a onda i neki nepoznati dodatni troškovi - kazao je Kopač, naglasivši da je tu i nevaljana usporedba s ostalim projektima na tržištu.

Prema zakonima EU, državna pomoć može ići do 80 posto kredita, dok je u ovom slučaju državna garancija od 100 posto. Evropa je jasna - ovo je ilegalna garancija. Dali su rok od dva mjeseca da se vlasti izjasne o postojećim primjedbama i eventualno ponovo otvore postupak da bi pronašli rješenja.

- Ako se to ne bi otklonilo, onda će to zauvijek biti rizik za Elektroprivredu BiH koja bi možda jednom morala vraćati nedozvoljenu državnu pomoć za sve godine unazad kad bi BiH ušla u EU. Pored toga, uvijek bi BiH imala etiketu otvorenog prekršajnog postupka koji se više ne može zatvoriti kasnije, jer se taj posao sa Kinezima ne može raskinuti - rekao je Kopač.

Upozoravaju i da postupak može dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja EU ili privremeno obustaviti finansiranje od EU.

Jasno upozorenje i protivljenje ovakvoj izgradnji dao je i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn koji poručuje da bi zbog svega BiH u budućnosti EU mogla plaćati milijardu eura doprinosa.

- "Blok 7 u Tuzli nekako je bio i jedan poziv na buđenje. Ja se slažem da se ovdje stvari ne mogu mijenjati preko noći. Cijelo pitanje proizvodnje električne energije neminovno je povezano sa značajnim brojem radnih mjesta, ali neovisno o tome, i dalje sam čvrsto uvjeren da su ispunjavanje klimatskih ciljeva i svega onoga što je vezano za klimu stvari koje zemlje poput BiH moraju rješavati", kazao je Hahn.

Srljanje u gubitak

EU je svjesna nesposobnosti bh. političkih zvaničnika koji srljaju u gubitak dajući garancije za kineski kredit za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla. Zbog toga je Evropa i reagovala.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba stručnjak iz Centra za ekologiju i energiju Denis Žiško, komentarišući upozorenja koja je evropski komesar Johannes Hahn izrekao tokom jednodnevne posjete Sarajevu povodom izgradnje Bloka 7.

Ukoliko BiH želi postati punopravna članica EU, dodao je, onda mora "igrati po evropskim pravilima".

"Građani BiH opredijeljeni su za EU, ali se naši političari opredjeljuju za one koji će im odmah dati novac. Dakle, njih ne zanima šta će biti za pet ili deset godina. Mi ćemo dobiti novac od Kineza, ali to nije kineska investicija, nego kredit koji će implementirati kineske firme. Podsjećam da u ugovoru postoji klauzula koja kaže da se oko 80 posto iznosa mora vratiti kineskim firmama. To znači da će sve biti vraćeno kineskim firmama, a građani BiH će vraćati taj kredit", pojasnio je naš sagovornik.

No, postoji problem kod mogućnosti vraćanja kredita.

"Kada budžet padne, odnosno kada ne budemo mogli vraćati taj kredit, mi nećemo ići plakati Kinezima i govoriti da nemamo para, nego ćemo plakati Evropljanima, a onda nas EU morati vaditi iz toga u šta smo upali, zahvaljujući našim trenutnim političarima", upozorio je Žiško.

Sumnjiv izbor partnera

Energetski ekspert Amer Jerlagić u razgovoru za Slobodnu Bosnu kaže da je pod sumnjivim okolnostima izabran kineski partner.

- Podsjećam da se prvobitno krenulo sa javnim pozivom za joint venture, pa ''projektno partnerstvo'', da bi se kroz razne faze sve svelo na klasični kredit i to sa jednim kineskim partnerom, koji nudi kredit svoje EXIM banke, pod uslovom da velika većina opreme bude iz Kine, navodi Jerlagić.

Dodaje da je SDP ranije kritikovao upravu EP BiH u kojoj je bio da su imali jednu ponudu švicarskog Alpiqa, koji je nudio partnerstvo bez marke zaduženja EP BiH i vraćanje duga kroz električnu energiju, i da im je to tada bilo neprihvatljivo.

- A onda su oni završili na jednoj ponudi kineskog partnera! Ne bih imao ništa protiv da se odmah na startu znalo da će to biti kredit koji garantuje država BiH i da se pod tim okolnostima objavio javni poziv. Tada ne bi bilo govora ni o kakvom joint venture, niti o ''projektnom partnerstvu'', za kojeg nema zakonskog uporišta, nego bi bio klasični tender.

Pa ko bude mogao ispuniti uslove koje bi postavila EP BiH, taj bi dobio posao, nebitno da li je to kineska, britanska, francuska,njemačka ili američka firma, kaže Jerlagić i dodaje:

- Garantujem da se sve može vratiti na početak i da za tri mjeseca možemo imati transparentan tender, ako treba na jednoj stranici A4 formata kao što je to uradila TE Pljevlja u Crnoj Gori. I onda na potpuno transparentan način izabrati isporučioca opreme. Dovoljno je u tender staviti pet podataka iz EU normi: koliki je budžet, koji stepen iskorištenja želimo, kolika emisija CO2, kolika emisija SO2 i kolika emisija čestica NOx. I onda nas ne zanima ko će biti isporučilac opreme. Bitno je da može zadovoljiti postavljene uslove i stanadarde. Garantujem da bi kroz ovakvu transparentnost dobili za minimalno 50 miliona eura bolju ponudu.

Srpsko-kineski interesi

Predsjednik Dačićeve kćerke stranke u RS - Socijalističke partije Petar Đokić je, jednakim žarom kojim je tražio izgradnju spomenika Slobodanu Miloševiću u Srbiji i RS, od Evropske unije branio projekt Bloka 7 TE u “federalnoj“ Tuzli.

- Nije korektno što se traži da se odustane od Bloka 7, jer će se on graditi po najvišim evropskim standardima, rekao je Đokić.

S ništa manjim žarom, projekt je branio i SDS-ov Mirko Šarović, kazavši da će se Blok 7 Termoelektrane Tuzla nesmetano graditi bez obzira na procese koje je najavio Sekretarijat Energetske zajednice.

Hoće li političari iz Federacije ignorisati upozorenje Johannesa Hahna i zatvoriti vrata Evropske Unije te se okrenuti istoku i Kini, znaće se već danas kada Dom naroda Federacije BiH glasa o ovom projektu.

Energetika.ba / Vijesti.ba