Energetika.ba
Termoenergija

Države G20 dogovorile prestanak finansiranja gradnje termoelektrana

Autor: Energetika.ba
Države G20 dogovorile prestanak finansiranja gradnje termoelektrana

Čelnici 20 država, najvećih ekonomija na svijetu danas u Rimu su dogovorili da njihove zemlje prestanu finansirati gradnju termoelektrana. Obavezali su se da će do kraja ove godine prestati sa osiguravanjem međunarodnih fondova za gradnju termoelektrana.

Prema sadržaju konačnog komunikeja samita G20, nije navedeno kada će ove države u potpunosti prestati koristiti ugalj. Agencija Associated Press (AP) piše da to ide u prilog onima koje su ovisne o uglju, među kojima su Kina i Indija, a je to udarac Velikoj Britaniji koja se nadala postavljanjem ambicioznijih ciljeva uoči klimatskog samita u Glasgowu. I Italija se nadala postavljanju ambicioznijih ciljeva za smanjenje štetnih gasova.

Na samitu G20 potvrđeno je da bogate države prihvataju godišnje osigurati 100 milijardi dolara čime će pomoći siromašnim zemljama za odgovor na klimatske promjene.

Otvoreno pitanje je ostao rok za postizanje karbonske neutralnosti. Italija je poručila da to može postići do sredine ovog stoljeća, ali nije precizirala do koje godine. Na samitu je obećano da će se uložiti veći napori za ublažavanje klimatskih promjena. Usaglasile su se da je važno postići nulte emisije stakleničkih plinova ili karbonsku neutralnost do sredine ovog vijeka.

Za Francuze sredina vijeka jasno podrazumijeva do 2050., ali da su odstupanja moguća zbog toga što se države nalaze u različitim okolnostima, piše AP.

Ono što se dogovori na samitu u Rimu bit će osnova za pregovore na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija (COP26) koji je otvoren danas u Glasgowu i koji će trajati do 12. novembra. Ovom samitu će također prisustvovati čelnici država, među kojima su američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Boris Johnson i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Bit će prisutan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF).

Energetika.ba