Energetika.ba
Termoenergija

Džindić: Blok 7 ima izuzetnu važnost za Federaciju BiH

Autor: Energetika.ba
Džindić: Blok 7 ima izuzetnu važnost za Federaciju BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je danas usvojilo pismo podrške za gradnju kapitalnog projekta Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, a federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić izrazio je zadovoljstvo zbog takve odluke.

U izjavi za Fenu pojasnio je da se radi o dokumentu, kojim će se obavijestiti kineski partner, na osnovu kojeg će biti moguće aktivirati kreditna sredstva za taj značajni projekta.

Napomenuo je da je Elektroprivreda BiH prije tri dana potpisala ugovor za pripremne radove koji će biti i pokrenuti u narednih sedam do deset dana.

Najavio je da će pripremni radovi biti završeni za godinu dana, a ovim pismom podrške realizacija projekta je počela i više nema nazad.

– Ovaj projekat ima izuzetnu važnost za Federaciju BiH jer se radi o pokretaču razvoja privrede posebno Tuzlansko kantona, koji je i najmnogoljudniji u Federaciji – dodao je.

Kada su u pitanu rudnici, ministar Džindić, podvlači da će ovaj projekt također biti značajan i za tu granu privrede posebno imajući u vidu probleme u tom sektoru u posljednjih nekoliko dana.

– Morat će se raditi reorganizacija jer će rudnici morati biti spremni, naročito u Tuzlanskom kantonu, da proizvedu potrebnu količinu uglja u određenom vremenskom periodu – zaključio je Džindić.

Vijeće ministara BiH postiglo je danas konsenzus i jednoglasno usvojilo tekst Pisma podrške u vezi s termo blokom 7 Termoelektrane u Tuzli, a to pismo bit će upućeno na odgovarajuće adrese.

Energetika.ba / FENA