Energetika.ba
ulaganje od 33 mlrd USD

Indija će u budućnosti graditi nove termoelektrane na ugalj

Autor: Energetika.ba
Indija će u budućnosti graditi nove termoelektrane na ugalj
Foto: Ilustracija

Indija je zatražila od elektroenergetskih kompanija da ove godine naruče opremu vrijednu 33 mlrd USD kako bi ubrzali izgradnju termoelektrana na ugalj u nadolazećim godinama, jer se država bori da zadovolji sve veću potražnju za električnom energijom. Indija je treći po redu svjetski emiter ugljen-dioksida.

Vladin potez je bez presedana, a rezultirao bi rekordnim tenderima za opremu velikih energetskih kompanija, kao što je državni NTPC i SJVN, kao i privatne kompanija Adani Power, a Essar Power će pomoći u izgradnji 31 GW u sljedećih peto do šest godina, rekli su izvori.

Uobičajno, Vlada prepušta vrijeme tendera samim kompanijama. Ciljevi su ambiciozni s obzirom na to da je zemlja prethodnih godina naručivala opremu za kapacitet od oko 2-3 GW godišnje, osim prošlogodišnjih porudžbina od 10 GW.

Indija se žuri da izgradi nove elektrane na ugalj jer jedva može da zadovolji veliku potražnju za električnom energijom s postojećom flotom u nesolarnim satima, prenosi Ekapija. U prvih šest mjeseci ove godine solarni kapaciteti zemlje porasli su najsporijim tempom u proteklih šest godina, dok je proizvodnja iz uglja porasla za 10,4%. Udio fosilnih goriva u energetskom miksu Indije porastao je na 77,1% i raste četiri godine zaredom.

Nakon pandemije, potražnja za električnom energijom u zemlji postigla je nove rekorde zahvaljujući najbržoj stopi privrednog rasta među velikim privredama i povećanom broju slučajeva toplotnih talasa.

Indija je u junu doživjela najveći nedostatak električne energije u posljednjih 14 godina i morala je da se dovija ​​kako bi izbegla noćne prekide snabdijevanja, odlaganjem planiranog održavanja postrojenja i pozivanjem na klauzulu za hitne slučajeve, kako bi se kompanijama naložilo da pogone postrojenja temelje na na uvoznom uglju.

Državna kompanija Bharat Heavy Electricals, vjerovatno će dobiti većinu ugovora za novu opremu, rekli su izvori Rojtersa.

- Posljednje velike porudžbine za energetsku opremu date su za oko 20 GW oko 2009-10. kada su kineske kompanije napravile veliki proboj - rekao je jedan od izvora.

Pogrešne politike i nedostatak porudžbina za postrojenja na ugalj u proteklih nekoliko godina prisilili su druge dobavljače opreme kao što su Thermax–Babcock, BGR–Hitachi i južnokorejski Doosan da zatvore svoje proizvodne jedinice u Indiji. Naime, država od 2020. obeshrabruje sklapanje ugovora sa kompanijama u zemljama koje dijele kopnenu granicu poput Kine, zahtijevajući regulatorna odobrenja.

U martu je Rojters izvjestio da su privatne indijske kompanije izrazile interes za izgradnju najmanje 10 GW termoelektrana na ugalj tokom jedne dekade, okončavši šestogodišnju sušu značajnim privatnim angažmanom u sektoru.