Energetika.ba
Termoenergija

Kopač: Dugoročne i teške posljedice za BiH zbog kineskog kredita

Autor: Energetika.ba
Kopač: Dugoročne i teške posljedice za BiH zbog kineskog kredita

Energetska zajednica pokrenula je postupak protiv BiH zbog, kako tvrde, odobrene ilegalne garancije o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane (TE) Tuzla. Riječ je o garanciji kojom su vlasti FBiH garant Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod kineske banke.

Postupak je uslijedio nakon četiri upozorenja Energetske zajednice. Za našu zemlju to bi moglo značiti isključenje iz donošenja odluka u Energetskoj zajednici, ali i kašnjenje u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Za Energetsku zajednicu postupak davanja garancije za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla suprotan je odredbi EU koja se odnosi na pružanje državne pomoći kompanijama, u našem slučaju Elektroprivredi BiH.

Pristanak FBiH da bude garant za kineski kredit od 614 miliona eura, koji uzima Elektroprivreda BiH, za Energetsku zajednicu je sticanje nezakonite prednosti na tržištu i zato imaju primjedbe.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač u izjavi za Federalnu televiziju kaže kako je Elektroprivreda BiH prepoznata kao javna služba, a ne kao preduzeće koje nastupa na tržištu.

- Suma za koju garantira FBiH nije sasvim poznata. U ugovoru su napisani elementi tog kredita, a onda i neki nepoznati dodatni troškovi - kazao je Kopač, naglasivši da je tu i nevaljana usporedba s ostalim projektima na tržištu.

Prema zakonima EU, državna pomoć može ići do 80 posto kredita, dok je u ovom slučaju državna garancija od 100 posto. Evropa je jasna - ovo je ilegalna garancija. Dali su rok od dva mjeseca da se vlasti izjasne o postojećim primjedbama i eventualno ponovo otvore postupak da bi pronašli rješenja.

- Ako se to ne bi otklonilo, onda će to zauvijek biti rizik za Elektroprivredu BiH koja bi možda jednom morala vraćati nedozvoljenu državnu pomoć za sve godine unazad kad bi BiH ušla u EU. Pored toga, uvijek bi BiH imala etiketu otvorenog prekršajnog postupka koji se više ne može zatvoriti kasnije, jer se taj posao sa Kinezima ne može raskinuti - rekao je Kopač.

Upozoravaju i da postupak može dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja EU ili privremeno obustaviti finansiranje od EU.

Energetika.ba