Energetika.ba
Termoenergija

Kreće izrada idejnog projekta za toplovod Kakanj - Sarajevo

Autor: Energetika.ba
Kreće izrada idejnog projekta za toplovod Kakanj - Sarajevo

Na inicijativu direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuada Čibukčića (SBB), Vlada FBiH je ovoj instituciji odobrila uključivanje u projekt „Snabdijevanje toplotnom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva” i zadužila Fond za sufinansiranje izrade idejnog projekta za snabdijevanje toplotnom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva u iznosu od 500.000 KM.

Nakon odluke Federalne vlade, ove sedmice će Čibukčić s čelnicima „Elektroprivrede BiH“ potpisati sporazum, što znači da se kreće u izradu idejnog projekta s istražnim radovima za kapitalni projekt izgradnje toplovoda Kakanj – Sarajevo. To je ključni korak za početak realizacije projekta i radi se o nepovratnom procesu. „Elektroprivreda BiH“ je već za taj posao objavila i javni poziv. Dakle, finansijska konstrukcija je zatvorena i skinut je i posljednji upitnik s projekta.

Toplovod Kakanj - Sarajevo je generacijski projekt na kojem Fond za zaštitu okoliša, s direktorom Čibukčićem na čelu, intenzivno radi već duže od godinu, a njegove benefite građani će osjetiti u grijnoj sezoni 2020.–2021. godine, kada bi, prema sadašnjoj procjeni stručnjaka, Termoelektrana Kakanj mogla početi zagrijavati Sarajevo i još nekoliko općina.

Energetika.ba / Avaz