Energetika.ba
Termoenergija

Kriminalna kineska investicija u Blok 7 počinje bez dozvola i saglasnosti

Autor: Energetika.ba
Kriminalna kineska investicija u Blok 7 počinje bez dozvola i saglasnosti
Bosna i Hercegovina prolongirala je medijaciju sa Energetskom zajednicom zbog spora oko garancija datih za gradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Sastanak je bio zakazan za 24. juli u Beču, ali ga je delegacija naše zemlje, iz do sada nepoznatih razloga, otkazala dan ranije, 23. jula, te prolongirala za septembar.

Energetska zajednica, podsjetimo, upozorila je u više navrata vlast u FBiH da ne odobrava garanciju za kredit kineske državne banke, koji je osmišljen kao pomoć Elektroprivredi BiH za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, jer pomenuta garancija predstavlja državnu pomoć. Od Vijeća za državnu pomoć u BiH zatraženo je da preispita garanciju u skladu sa acquis-em o državnoj pomoći Energetske zajednice.

Upućeni izvori Vijesti.ba kažu da je Energetska zajednica prošle godine ponudila delegaciji BiH da dostavi dodatne argumente o tome da garancija za kineski kredit ne predstavlja državnu pomoć ili da prihvatiti činjenicu da se ipak radi o državnoj pomoći, ali da se obrazloži zašto se smatra da je to dozvoljena državna pomoć. No, vlast je to ignorisala i odobrila kineski kredit, uz prihvatanje procesa medijacije sa Energetskom zajednicom.

U procesu medijacije ide se korak po korak i dokazuje ko je u pravu, budući da bh. strana negira da garancija sadrži elemente nedozvoljene državne pomoći. No, otvoreno je pitanje šta se u ovom procesu može riješiti, budući da je BiH, kao član, preuzela obaveze definisane sporazumom o Energetskoj zajednici, na što su, osim Energetske zajednice, ukazivali i predstavnici EU.

Bilo kako bilo, nova runda razgovora trebalo je da bude održana krajem prošlog mjeseca, ali delegacija BiH je otkazala sastanak 23. jula i prolongirala ga za septembar.

Sastanak je otkazan istog dana kada je održana sjednica Vijeća ministara BiH, na kojoj su se državni ministri trebalo da izjasne o prijedlogu pisma podrške projektu gradnje Bloka 7, ali je ova tačka skinuta sa dnevnog reda, takođe iz do sada nepoznatih razloga.

Naš izvori tvrde da je podrška kineskom kreditu za izgradnju Bloka 7 postala predmetom političke trgovine u procesu formiranja vlasti, napominjući da je u tom kontekstu simptomatičan vremenski okvir u kojem HDZ BiH, koji je dio aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, prijeko treba saglasnost Vlade FBiH u pokušaju spasa mostarskog Aluminija, dok s druge strane, SDA treba saglasnost hrvatskih državnih ministara za pismo podrške, potrebno da bi se otpočelo sa izgradnjom "najveće poslijeratne investicije", kako iz ove stranke nazivaju ovaj velom sumnje obavijeni projekat.

Upravo je pismo podrške Vijeća ministara BiH, na osnovu Sporazuma o kreditnoj liniji, definisano kao jedan od preduslova za efektivnost kredita. Na ovaj akt čeka se mjesecima i sve su prilike da do promjene neće doći u skorije vrijeme, budući da na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, zakazane za 5. avgust, nema ove tačke.

No, nije zgoreg pomenuti da su neke promjene najavljene. Naime, Vijeće ministara BiH je na sjednici 2. jula utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, koji će, kako je najavljeno, državnom Parlamentu uputiti na razmatranje po redovnoj proceduri.

"Izmjene i dopune se odnose na neophodno usklađivanje sistema državne pomoći s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala Bosna i Hercegovina, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija, odnosno stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Naime, tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su neke njegove bitne odredbe samo djelimično usklađene s temeljnim odrednicama pravne stečevine EU, zbog čega se pristupilo donošenju izmjena i dopunama Zakona", saopšteno je tada iz Vijeća ministara BiH.

Da li se predložene izmjene Zakona o državnoj pomoći BiH mogu dovesti u korelaciju sa izgradnjom Bloka 7, odnosno prigovorom Energetske zajednice da garancija za kineski kredit sadrži elemente državne pomoći, biće poznato nakon što se predloženo zakonsko rješenje nađe pred državnim parlamentarcima.

U međuvremenu, Elektroprivreda BiH najavljuje da će početkom jeseni početi pripremni radovi za izgradnju Bloka 7. Grupa ponuđača - ITC Zenica, Prijedorputevi i Integral Inženjering Laktaši - odabrana je za izvođače ovih radova. Nakon što prođe žalbeni rok, trebalo bi da budu potpisani ugovori.

Ova grupa je za izvođenje pripremnih radova za izgradnju Bloka 7 ponudila cijenu od 17.999.000 KM bez PDV-a. Izvori Vijesti.ba upozoravaju da je riječ o mnogo većoj svoti novca kada se uračuna PDV.

Pitanje izgradnje Bloka 7, tvrde upućeni izvori, zapravo je pitanje tendera i građevinskih radova. Ono što Elektroprivreda BiH najavljuje za septembar, zapravo je početak pripremnih radova koji koštaju više od 20 miliona KM i ovaj novac nema nikakve veze sa kineskim kreditom, za koji se čeka odobrenje od Vijeća ministara BiH.
Iznos od 1,5 milijardi KM, koliko je teška investicija Blok 7, treba dakle dodati i 20 miliona KM za pripremne radove.

Upućeni izvori zaključuju da bi "najveća poslijeratna investicija", u konačnici mogla koštati više od dvije milijarde KM, koje će otplaćivati građani BiH.

(Vijesti.ba)