Energetika.ba
Termoenergija

Njemačka ugasila polovinu svojih operativnih nuklearnih elektrana

Autor: Energetika.ba
Njemačka ugasila polovinu svojih operativnih nuklearnih elektrana

Njemačka je u petak zatvorila polovinu od svojih šest nuklearnih elektrana koje još djeluju, godinu dana prije nego što ta zemlja konačno ukine višedecenijsko korištenje atomske energije.

Odluku o faznom gašenju nuklearnih elektrana i prelasku s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije prvu je donijela vlada lijevog centra ondašnjeg kancelara Gerharda Schroedera  2002. godine.

Njegova nasljednica, Angela Merkel, poništila je svoju odluku da produži životni vijek nuklearki nakon katastrofe s nuklearkom Fukushima u Japanu u 2011. i odredila je 2022. godinu kao završni rok za njihovo zatvaranje.

Tri reaktora koja su sada ugašeni prvi put su pušteni u pogon sredinom1980-ih. Oni zajednički proizvode električnu energiju za milione njemačkih domaćinstava skoro četiri decenije.

Jedna od elektrana - Brokdorf, četrdesetak kilometara sjeverozapadno od Hamburga na rijeci Elbe - postala je posebna meta antinuklearnih protesta potaknutih katastrofom u Černobilju u Sovjetskom Savezu u 1986. prenosi AP.

Energetika.ba / FENA