Energetika.ba
Termoenergija

Parlament zadužio građane kod Kineza za preko milijardu KM

Autor: Energetika.ba
Parlament zadužio građane kod Kineza za preko milijardu KM

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je dao saglasnost za izdavanju garancije Federacije BiH i davanje prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Radi se, naime, o kreditnom zaduženju kod Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine teškom  614 miliona eura.

Sve se dešava u momentu kada State department i EU upozoravaju na opasnost od kineskog utjecaja na Balkan i EU.

Posljednje je stiglo od evropskog komesara za proširenje Johanesa Hahna, i njega bi bh. političari, makar oni koji će danas odlučivati o ovom projektu, trebali krajnje ozbiljno shvatiti ako već barem deklarativno težimo Evrpskoj uniji.

Hahn je zabrinut zbog uzimanja jako velikih zajmova od Kine za plaćanje gradnje infrastrukture čime se povećava i rizik od dugoročne štete za krhke privrede.

- “Kina nikad ne vodi računa o tome kako i da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne mogu da plate postoji određen pritisak da se stvari prebace u njihovo vlasništvo” – kaže Han i obara teze onih koji tvrde da izgradnjom Bloka 7 Federacija dolazi u energetsku nezavisnost. Upravo suprotno, mogući scenarij je i da Kina postane vlasnik Bloka 7, a Federacija njen ekonomski i politički rob. U Crnoj Gori je autoput koji finansira Kina podigao dug zemlje na 80 odsto BDP, a istovremeno su podignuti porezi i uvedeno djelimično zamrzavanje plata javnih službenika, rekao je Hahn.

Upozorenje je bh. vlastima stiglo i iz Energetske zajednice, uz jasnu poruku da Parlament FBiH ne treba da odobri garanciju koja je nelegalna i nije zasnovana na zakonima EU.

Na pogubnost zaduženja kod Kineza ukazala je i Minhenska sigurnosna konferencija.

- Kineski ekonomski doseg predstavlja rizik za regiju, posebno u pogledu dugova, jer veliki dio ulaganja dolazi u obliku zajmova, navodi se u Izvještaju za ovu godinu.

Energetika.ba