Energetika.ba
Termoenergija

Poljska ne odustaje od termoelektrana za ugljen

Autor: Energetika.ba
Poljska ne odustaje od termoelektrana za ugljen

Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio kako je u Poljskoj završio natječaj za odabir izvođača radova na gradnji nove poljske termoelektrane na ugljen.

Riječ je o TE Ostrołęka C snage čak 1 GW, a projekt zajedno razvijaju dvije poljske (državne) elektroenergetske tvrtke, Energa i Enea. Elektrana bi se trebala graditi prema načelu 'ključ u ruke', a u daljnje će se razmatranje uzeti ponude tri tvrtke.

Za sada je najjefinija ona od kineske tvrtke China Power Engineering Consulting Group (CPECC), u iznosu 1,39 mlrd. eura, a zatim slijedi ona od konzorcija GE Power i Alstom Power Systems u vrijednosti 6,23 mlrd. eura i od domaćeg konzorcija Polimex-Mostostal i Rafako od čak 9,59 mlrd. eura. Postrojenje bi se trebalo graditi na lokaciji postojećih blokova A i B TE Ostrołęka, koji svi također rade na ugljen.

Blok A pri tome je izgrađen i pušten u pogon 1958. i zatvoren 2015., dok je blok B u pogon pušten 1972. godine. Glavni tehnički zahtjevi koji se postavljaju na ponude su učinkovitost od najmanje 45%, raspoloživost od najmanje 8000 h godišnje i varijabilnost opterećenja u rasponu 30 - 103%.

Očekuje se da bi nova elektrana trebala biti izgrađena do 2023. godine, što znači da se Poljska očito neće pridržavati europskog plana o zabrani gradnje novih termoelektrana na ugljen nakon 2020. (s takvim se planom, osim Poljske, za sada nije složila ni Grčka). Uostalom, osim te elektrane na ugljen, u Poljskoj je predviđena gradnja još jedne.

Riječ je o postrojenju snage 3 GW koje bi kao gorivo trebalo koristiti lignit i koje bi se trebalo graditi pokraj grada Gubina na jugozapadu Poljske. Projekt razvija poljska elektroenergetska tvrtka PGE, a trebao bi biti ostvaren od 2030. godine.

Energetika.ba