Energetika.ba
ekonomski problemi

Slovenija razmatra ranije zatvaranje jedine termoelektrane na ugalj

Autor: Energetika.ba
Slovenija razmatra ranije zatvaranje jedine termoelektrane na ugalj
Foto: Arhiv

Predsjednik Vlade Slovenije Robert Golob izjavio je da će TEŠ, jedina termoelektrana na ugalj u zemlji, i pripadajući rudnik vjerovatno obustaviti rad prije 2033, kada je zatvaranje planirano. To će se dogoditi „ne zbog politike, ne zbog klime, već zbog ekonomije“, istakao je.

Slovenački državni Holding Slovenske elektrarne (HSE) očekuje znatne gubitke u poslovanju Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), posljednje u zemlji koja koristi ugalj, i rudnika Premogovnik Velenje, iz kojeg se snabdijeva. U toku je analiza na kojoj treba da budu zasnovane odluke o tom ogranku kompanije, a očekuje se da će biti završena u drugoj polovini godine. Premijer Robert Golob potvrdio je da će biti uključeni scenariji zatvaranja ili velikog smanjenja proizvodnje već u naredne tri godine.

Nacionalnom strategijom je predviđeno da rad okončaju najkasnije 2033. godine. Ali gubici tog dijela kompanije bi do navedenog roka mogli da se popnu preko dvije milijarde eura, objavio je ranije Dnevnik, pozivajući se na projekcije u koje je imao uvid. To bi dovelo u pitanje opstanak celog HSE-a. Kompanija također razmatra mogućnost izdvajanja TEŠ-a i operatera rudnika u zaseban entitet.

HSE razmatra scenario izdvajanja termoelektrane i rudnika uglja u zasebnu kompaniju

Golob je rekao da ne vjeruje da će termoelektrana opstati do 2032. i to „ne zbog politike, ne zbog klime, već zbog ekonomije“.

Nekonkurentnost, troškovi na ime dozvola za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte i pooštravanje propisa o zaštiti životne sredine ugrožavaju ovakva postrojenja i drugde u Jugoistočnoj Evropi, a pogotovo u Bugarskoj. S druge strane, Evropska unija će u sklopu reforme strukture tržišta energenata dozvoliti zemljama članicama da finansijski podrže sistemski važne elektrane putem takozvanog kapacitetnog mehanizma.

Radnicima u sektoru uglja kao i cijelom području neophodna je pravedna tranzicija
HSE je državnoj novinskoj agenciji STA saopštio da radi na rješenjima za rudare i druge zaposlene u sektoru uglja i sve zainteresovane strane. Zatvaranje TEŠ-a i Premogovnika Velenje ne bi izazvalo tolike posljedice u sektoru energetike koliko finansijske i društvene, navode u Ministarstvu za okolinu, klimu i energiju, prenosi Balkan Green Energy News.

Plan za restrukturisanje termoelektrane uključuje postavljanje velike plutajuće solarne elektrane, proizvodnju vodonika i uvođenje drugih novih tehnologija. Ministarstvo je dodalo da postoji mogućnost da se putem korištenja obnovljivih izvora energije pokriju gubici iz TEŠ-ovog poslovanja.

Slovenija ima prava na 259 miliona eura bespovratnih sredstava iz Fonda EU za pravednu tranziciju. Od toga je 174 miliona eura za Savinjsko-šalešku regiju – SAŠA, u kojoj su TEŠ i rudnik, a ostatak za područje Zasavja, gde više nema termoelektrane na ugalj, a rudnik je zatvoren, ali te lokacije treba sanirati.

U Premogovniku Velenje ima 2.000 zaposlenih, uključujući aktivnosti nevezane za eksploataciju uglja, a u TEŠ-u ih je tri stotine.

EU prekorila Bugarsku zbog subvencionisanja fosilnih goriva
Što se tiče Bugarske, Evropska komisija je nedavno kritikovala njen nacrt izmjena Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP ili NEKP odnosno NECP). Nije dovoljno ambiciozan, a nisu detaljno objašnjene mere za postizanje ciljeva za 2030. godinu, piše u preporukama.

Vlada u Sofiji bi trebalo da značajno poboljša plan, što između ostalog podrazumijeva da odredi ciljanu količinu uhvaćenog ugljenika i da konkretnije opiše šta će preduzeti u borbi protiv energetskog siromaštva, poručili su komesari i komesarke. Osim toga, neophodno je da Bugarska navede kako i kada će potpuno obustaviti subvencionisanje fosilnih goriva i okrenuti se drugim izvorima u proizvodnji energije, stoji u dokumentu.