Energetika.ba
Termoenergija

Stručno povjerenstvo države odbacilo projekt TE Peruća

Autor: Energetika.ba
Stručno povjerenstvo države odbacilo projekt TE Peruća

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike danas je održana 2. sjednica Savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš za Kombi kogeneracijsku plinsku elektranu Peruća.

Na sjednici je sudjelovalo 12 od 15 članova Povjerenstva koje čine predstavnici nadležnih tijela, stručnjaci i predstavnici regionalne i lokalne samouprave. Od ukupno 12 nazočnih članova, devet ih je glasalo „protiv“ a tri „za“ prihvatljivost Kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća za okoliš, priopćeno je iz resornog ministarstva.

Sada je na potezu resorno ministarstvo koje će nakon završetka rada povjerenstva razmotriti njihovo mišljenje i tek tada izdati Rješenje kojim se utvrđuje prihvatljivost/neprihvatljivost zahvata za okoliš što je upravni akt protiv kojeg i javnost i nositelj zahvata mogu pokrenuti upravni spor. Rijetko, ako ikada, država ide protiv mišljenja povjerenstva koje je osnovalo pa će ovo mišljenje, će po svemu sudeći, biti "čavao u lijes" projekta kojeg je lokalna vlast i službeno pokopala, ali uz pomoć angažmana niza stručnjaka koji su isticali manjkavosti projekta i njegov štetan utjecaj na okoliš. Isticalo se da će postrojenje neprimjereno zagrijavati Cetinu, što će ubiti život u rijeci, a spekuliralo se i s onečišćenjem rijeke i ugrožavanjem izvora pitke vode, kao i s onečišćenjem zraka, što su autori studije višekratno demantirali.

Projekt Vis viva, kojeg je TE Peruća samo dio, ipak bi se mogao bar djelomično realizirati, gradnjom reverzibilne elektrane Vrdovo koja lokalnom stanovništvu ni županiji izgleda nije sporna. Riječ je o projektu koji je zajedno vrijedan milijardu eura, a pokrenulo ga je niz hrvatskih tvrtki ulažući znanje kao svoj equity, istovremeno tražeći privatnog partnera koji bi financirao gradnju, prenosi Energetika-net.

Energetika.ba