Energetika.ba
obnovljiva energija

Sve više termoelektrana zamenjuje zelena energija

Autor: Energetika.ba
Sve više termoelektrana zamenjuje zelena energija
Foto: Ilustracija

Više od 800 elektrana na ugalj u ekonomijama u razvoju pokazuju potencijal da budu profitabilno zamijenjene obnovljivom energijom, pružajući značajan povrat za investitore i smanjenje emisija, pokazuje najnovija studija Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA).

Novo modeliranje otkriva da je ekonomski isplativo koristiti velike investicije u obnovljive izvore zajedno s restrukturiranim ugovorima o kupovini električne energije (PPA) kako bi se sredstva za ugalj zamijenila kroz transakcije koje pokrivaju sve troškove povezane za njihov prelazak na obnovljive izvore energije, navodi IEEFA. Istraživanje se fokusira na sedam primera.

Sa samo 10% postojećih svjetskih kapaciteta za proizvodnju električne energije na ugalj koji su predviđeni za razgradnju do 2030. godine, prilika za skraćivanje roka zatvaranja je značajna.

- Postoji solidan poslovni slučaj za zastarjele elektrane na ugalj koje treba zamijeniti velikim solarnim i skladišnim sistemima, transformirajući energetski krajolik i ekonomski potencijal tržišta u nastajanju - rekao je Paul Jackobson, saradnik IEEFA-e i autor izvještaja, prenosi Bilten AERS.

Ovakvi programi mogu ubrzati zatvaranje najprljavijih elektrana za proizvodnju električne energije u ekonomijama u razvoju za više od 10 godina, istovremeno pružajući osnovu za privlačenje značajnih stranih direktnih investicija i stvaranje značajnih novih prilika za zapošljavanje. Model koji je predložilo istraživanje vidi obnovljive izvore energije izgrađene i uvedene kako bi se poklopilo s postepenim smanjenjem i zatvaranjem kapaciteta za proizvodnju uglja. Transakcija funkcioniše jer je značajna zarada od PPA za obnovljive izvore zagarantovana 20-30 godina.

Takvi dogovori mogu isplatiti sve troškove povezane s tranzicijom od uglja na čistu energiju, uključujući razgradnju lokacije, nadoknadu gubitaka u kapitalu od gašenja operativne imovine, finansiranje PPA, izgradnju i razvoj obnovljivih izvora energije, prekvalifikaciju radnika i nadogradnju mrežne infrastrukture, prenosi Ekapija. Izvještaj koristi studije slučaja u pet zemalja – Bocvani, Kolumbiji, Maroku, Rumuniji i Tajlandu – kako bi se pokazala izvodljivost takvog pristupa. Za svaki, ekonomija pokazuje da, ako obnovljivi izvori budu operativni između 2026. i 2028, projekti mogu u potpunosti okončati emisije ugljendioksida iz tih sredstava do 2029. godine.