Turizam, energetika i transport ostaju prioritetni sektori za BIH

Turizam, energetika i transport ostaju prioritetni sektori za BIH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH koja učestvuje na 7. Samitu 16 premijera zemalja centr

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH koja učestvuje na 7. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), koji se danas održava u glavnom gradu Bugarske, Sofiji. Predsjedavajući Zvizdić učestvovao je na plenarnom sastanku šefova vlada zemalja učesnica Samita 16+1.

Obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH prenosimo u cjelosti:

Uvaženi Premijeru Keqiang,

Poštovani premijeru Borisov,

Poštovane kolege premijeri,

Dame i gospodo,

Najprije želim da se zahvalim i čestitam domaćinima na vrlo uspješnoj organizaciji 7. samita Kina i 16 država srednje i istočne Evrope. Posebno izražavam zahvalnost i poštovanje prema ovoj izuzetno značajnoj inicijativi Narodne Republike Kine, za Vašu istrajnost i veliki angažman u pogledu jačanja međusobnih veza i saradnje naših država, u čemu aktivno i na veliko zadovoljstvo učestvuje i Bosna i Hercegovina.

Naša prijateljska saradnja, kojom se spajaju dva kontinenta i koja obuhvata petinu svjetske populacije, odvija se u političkoj, kulturnoj, socijalnoj i privrednoj sferi, a Bosna i Hercegovina je izuzetno zainteresovana da nastavi sa daljim unapređenjem i jačanjem veza sa Narodnom Republikom Kinom i zemljama srednje i istočne Evrope. Stoga izražavam veliko zadovoljstvo što ova inicijativa nastavlja da se razvija i jača, te naglašavam posvećenost Bosne i Hercegovine daljoj sveukupnoj saradnji u okviru mehanizma „16+1“.

Sedmi samit predstavlja dokaz održivosti našeg partnerskog odnosa i siguran je put ka jačanju naših bilateralnih i privrednih odnosa.

Bosna i Hercegovina je zemlja čiji je glavni vanjskopolitički cilj dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji te s tim u vezi kontinuirano radimo na ispunjenju uslova koje je pred nas stavila Evropska unija. U tom smislu mi nastavljamo sa implementacijom brojnih reformskih mjera. Reforme koje provodimo su već rezultirale pozitivnim pomacima, od kojih posebno izdvajam rast GDP od 3%, te otvaranje novih skoro 50.000 radnih mjesta. Svi vitalni ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini: rast izvoza, rast industrijske proizvodnje, rast turizma su u porastu. Nadamo se da ćemo dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata u prvoj polovini 2019.godine.

Posebno izražavam interesovanje za dalji nastavak i intenziviranje naše ekonomske saradnje. U okviru procesa „Jedan pojas – jedan put“, do sada smo potpisali veliki broj značajnih sporazuma i unaprijedili naše odnose. Otvorene su nove mogućnosti povezivanja poslovnih ljudi naših zemalja i potaknute su investicije, naročito u oblasti energetike i infrastrukture. Veoma sam ponosan da od maja mjeseca ove godine kineski građani mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu bez viza, čime je olakšano njihovo kretanje i što će sigurno doprinijeti povećanju broja turista i olakšati putovanja privrednika i investitora. Iz tog razloga veoma smo zainteresovani za uspostavljanje direktne avio linije Peking Sarajevo.

Pored turizma, sektori energetike i transporta ostaju naši prioriteni sektori jer su to nosioci našeg najvećeg potencijala za domaća i strana ulaganja.

Dalji nastavak ovog procesa otvara mogućnosti za realizaciju mnogih projekata u Bosni i Hercegovini, u bliskoj budućnosti. Bosanskohercegovačke kompanije su i ove godine, po četvrti put zaredom, nastupile na sajmu investicija i trgovine „CHINA – CEEC EXPO 2018“, koji je održan početkom juna 2018. u gradu Ningbo u Kini. Značajno je naglasiti da je Bosna i Hercegovina zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će omogućiti izlazak firmi na naša dva tržišta. Današnje potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja životinja i karantinu između Narodne Republike Kine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predstavlja važan korak ka tom cilju.

Raduje nas činjenica da će na narednom Međunarodnom privrednom sajmu u Mostaru, u BiH, 2019. godine, NR Kina biti zemlja partner. U tom smislu, koristim ovu priliku da pozovem sve prisutne da iduće godine dođete u Bosnu i Hercegovinu i učestvujete na ovom događaju.

Prihvaćen je datum da se od 5 – 8. novembra 2018. godine u Bosni i Hercegovini održi Konferencija o inovacijama 16+1. Bosna i Hercegovina je posebno zainteresovana za organizaciju 4. Konferencije ministara transporta Kina i zemlje srednje i istočne Evrope u narednoj godini. Zadovoljstvo mi je, da vas pozovem da posjetite Bosnu i Hercegovinu tokom održavanja ovih događaja.

Očekujem značajne rezultate i aktivnosti od ovog susreta na razini šefova vlada NR Kine i 16 zemalja Evrope u Sofiji, što će biti od velike važnosti za našu buduću saradnju i doprinijeti novim idejama osnaženja privrednih veza Evrope i Kine.

U cilju što većih zajedničkih postignuća i uspjeha, Bosna i Hercegovina će pružiti punu podršku svim budućim aktivnostima u okviru mehanizma 16+1 i inicijative Pojas i put.

Još jednom dozvolite da izrazim poštovanje i zahvalnost našem domačinu, premijeru Borisovu i Vladi Republike Bugarske, na izuzetnoj organizaciji ovogodišnjeg samita.

Zahvaljujem na pažnji.

Energetika.ba