U pogonu najveći nuklearni reaktor u Evropi

U pogonu najveći nuklearni reaktor u Evropi

Finski mnogo odgađani nuklearni reaktor Olkiluoto 3 (OL3), najveći evropski, počeo je s redovnim radom, potvrdio je njegov operater, čime se pojačava

Finski mnogo odgađani nuklearni reaktor Olkiluoto 3 (OL3), najveći evropski, počeo je s redovnim radom, potvrdio je njegov operater, čime se pojačava energetska sigurnost u regiji u kojoj je Rusija prekinula isporuku gasa i struje.

Nuklearna energija je i dalje kontroverzna u Evropi, prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, a vijesti o pokretanju OL3 stižu u trenutku kada je Njemačka ugasila posljednja tri preostala reaktora, dok Švedska, Francuska, Britanija i drugi planiraju nove razvoje.

Operater OL3 Teollisuuden Voima (TVO), koji je u vlasništvu finskog preduzeća “Fortum” i konzorcijuma energetskih i industrijskih kompanija, saopštio je da se očekuje da će jedinica zadovoljiti oko 14 odsto potražnje za električnom energijom u Finskoj, smanjujući potrebu za uvoz iz Švedske i Norveške.

Očekuje se da će novi reaktor raditi najmanje 60 godina, saopštio je TVO nakon završetka tranzicije s testiranja na redovnu proizvodnju.

“Proizvodnja Olkiluoto 3 stabilizuje cijenu električne energije i igra važnu ulogu u finskoj zelenoj tranziciji”, rekao je Jarmo Tanhua, izvršni direktor TVO.

Izgradnja reaktora od 1,6 gigavata (GW), prve nove nuklearne elektrane u Finskoj u više od četiri decenije i prve u Evropi u 16 godina, počela je 2005. Postrojenje je prvobitno trebalo da bude otvoreno četiri godine kasnije, ali su ga mučili tehnički problemi. Počeo je s radom 18 godina nakon početka gradnje.

OL3 je prvi put isporučio testnu proizvodnju u finsku nacionalnu elektroenergetsku mrežu u martu 2022. i očekivalo se da će redovna proizvodnja početi četiri mjeseca kasnije, ali je umjesto toga pretrpio niz kvarova i prekida za koje su bili potrebni mjeseci da se poprave.

Ruski izvoz električne energije u Finsku okončan je u maju 2022, kada je ruska kompanija “Inter RAO” saopštila da joj nije plaćeno za energiju koju je prodala, što je posljedica sve većeg jaza između Moskve i Evrope zbog rata u Ukrajini.

Ruski državni izvozni monopol “Gazprom” ubrzo nakon toga je prekinuo isporuke prirodnog gasa nordijskoj državi.

Energetika.ba