U Sarajevu konferencija o inovativnim rješenjima u energetskom sektoru

U Sarajevu konferencija o inovativnim rješenjima u energetskom sektoru

Konferencija pod nazivom „2018 IEEE PES ISGT Europe“ posvećena elektroenergetskom sektoru ove sedmice u Sarajevu će okupii oko 300 učesnika iz cijelo

Konferencija pod nazivom „2018 IEEE PES ISGT Europe“ posvećena elektroenergetskom sektoru ove sedmice u Sarajevu će okupii oko 300 učesnika iz cijelog svijeta.

Radi se o osmoj po redu “Innovative Smart Grid Technologies” konferenciji koja je sponzorisana od svjetskog IEEE udruženja i Power & Energy sekcije.

Fokus konferencije je na primjeni inovativnih industrijskih rješenja u elektroenergetskom sektoru s posebnim osvrtom na IT i komunikacione tehnologije, obnovljive izvore električne energije, energetsku efikasnost i energetsku elektroniku.

U sklopu radnog dijela konferencije, koju je organizovao Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, danas su predviđene stručne radionice, dok je zvanično otvaranje najavljeno za sutra kada će biti održan i panel čiji će učesnici biti direktori preduzeća iz elektroenergetskog sektora iz regije, prenosi Fena.

U programu konferencije, koja traje do 25. oktobra, planirane su plenarne sesije, prezentacije naučnih i stručnih radova, tutorijali i workshopovi o temi „Smart Grid“ (pametna mreža), što je ključna komponenta energetske strategije EU.

Pored naučno-stručnih aktivnosti, konferencija uključuje i društvene aktivnosti koje imaju za cilj promociju kulturno-historijskog naslijeđa Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Energetika.ba