U Sarajevu otvaranje Međunarodnog sajma ‘Energa’

U Sarajevu otvaranje Međunarodnog sajma ‘Energa’

Međunarodni sajam "Energa", jedinstveni energetski događaj u regiji koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već osmu godinu, a drugu kako se održav

Međunarodni sajam “Energa”, jedinstveni energetski događaj u regiji koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već osmu godinu, a drugu kako se održava u Sarajevu, tretira oblasti energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, ove godine će od 19. do 21. juna biti održan u sajamskom prostoru Centra Skenderija u Sarajevu.

Energa će i ove godine okupiti više od 100 izlagača iz 12 zemalja i 200 učesnika sadržajnog konferencijskog dijela programa.

Na ceremoniji otvaranja predviđeno je da se zvanicama obrate: ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nermin Džindić, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH Edita Đapo, zamjenik šefa delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno, ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, predstavnica organizacije IZFAS iz Turske Gül Şener, predsjednik Uprave organizatora sajma Zlatko Alidžanović, ambasador Turske u BiH Haldun Koç, predsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora sajma Mirsad Jašarspahić i predsjednik Inicijativnog odbora projekta “Energa” Mirsad Đonlagić.

Nakon ceremonije otvaranja i zajedničkog obilaska sajamskog prostora zvanica i gostiju, počet će konferencija “Energa” sa četiri sesije: Energetske i klimatske politike u BiH, Uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, Modularni sistemi daljinskog grijanja / hlađenja na bazi obnovljive energije i Sigurnost snabdijevanja gasom u BiH – Usklađivanje gasnog sektora sa III Energetskim paketom, najavili su organizatori.

Energetika.ba / FENA