U TK obilježen Svjetski dan okoliša

U TK obilježen Svjetski dan okoliša

Predstavnici Ekološkog saveza "Eko-zeleni" Tuzlanskog kantona obilježili su Svjetski dan okoliša u saradnji sa predškolskim ustanovama, osnovnim i sre

Predstavnici Ekološkog saveza “Eko-zeleni” Tuzlanskog kantona obilježili su Svjetski dan okoliša u saradnji sa predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Održana je ekološka debata i ekološka priredba.

– Čovjek se nepravedno odnosi prema prirodi, a time i prema samom sebi, jer bez zdravog okoliša ljudi teško mogu opstati – rečeno je.

Ekološkom edukacijom nastoji se poboljšati odgovornost pojedinaca. Ovogodišnji moto je “Pobijedimo zagađenje prirode plastikom”.

Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza “Eko-zeleni” TK pozvao je građane da prilikom odlaska u trgovinu sa sobom ponesu korpu ili platnenu torbu te da ne koriste plastične vrećice.

– Upotreba plastičnih tanjira, viljuški i drugog pribora od plastike, posebno na obalama mora ili u šumama dovodi do ugrožavanja ekološkog sistema – ističe.

Predstavnici Ekološkog saveza “Eko-zeleni” TK i Centra za multidisciplinarne studije u Tuzli potpisali su Sporazum.

– To je sporazum o naučnoj saradnji s tim da ćemo mi sve resurese staviti na raspolaganje Eko-zelenim. Naša vrata su uvijek otvorena jer se i naši studenti bave ekologijom – kazao je direktor Visoke škole CMS-a Esad Mušanović.

Učesnici manifestacije pozvali su građane i nadležne institucije na poštivanje odluka o komunalnom redu i okolinskih zakona.

Energetika.ba / FENA