Uz pomoć nove tehnologije solarni paneli će moći raditi i noću

Uz pomoć nove tehnologije solarni paneli će moći raditi i noću

Posebno dizajnirani solarni paneli mogli bi savladati prepreku sakupljanja energije nakon zalaska Sunca uz pomoć nove osmišljene tehnologije. Foton

Posebno dizajnirani solarni paneli mogli bi savladati prepreku sakupljanja energije nakon zalaska Sunca uz pomoć nove osmišljene tehnologije.

Fotonaponski solarni paneli, poznati i kao solarne ploče, suočavaju se s nekoliko izazova. Prvenstveno ih ometa promjena godišnjih doba, koja donosi oblačne i kraće dane, dok je osnovni izazov njihova nemogućnost rada noću.

Profesor Jeremy Munday s kalifornijskog Univerziteta u Davisu je našao rješenje za ovaj problem. U svojoj studiji on izlaže nacrt izvrnutih solarnih panela koji mogu upijati električnu energiju noćnog neba, piše Euronews Living.

Ovakvi solarni paneli bi noću radile u suprotnom smjeru. Sunčeva svjetlost svake noći napušta Zemlju u obliku infracrvene radijacije, kojom se održava ustaljena temperatura. Kako objašnjava Munday, obične solarne ploče proizvode energiju upijanjem Sunčevih zraka, dok bi nova sprava emitovala svjetlost i tako bi strujni napon išao u suprotnom smjeru, proizvodeći energiju.

Prema Mundayevom nacrtu, izvrnuti solarni paneli bi bili u stanju proizvesti i do 50 vati energije po kvadratnom metru, što je četvrtina energije koju obični paneli proizvedu tokom dana. Novi sistem bi funkcionisao i danju, u slučaju da nestane svjetlosti ili ako su paneli okrenuti od Sunca. Pojedina istraživanja ukazuju i na mogućnost prikupljanja otpadne topline koju proizvode veliki uređaji.

Inače, ovaj princip nije novina. I sami ga primjenjujemo ljeti, kada otvorimo vrata i prozore kako bi toplina napustila dom. U osnovi, ovakav oblik pasivnog hlađenja koristi noćno nebo kao ogromni izvor topline.

Prošlogodišnji eksperiment Univerziteta Stanford je pokazao da se tehnologijom može proizvesti energija koristeći promjenu u temperaturi između dana i noći. Iako su izvrnuti solarni paneli tek u fazi nacrta, ovakav izum bi mogao riješiti problem sakupljanja Sunčeve energije u područjima gdje su vremenske prilike promjenjive ili postoji manjak svjetlosti.

Energetika.ba