Veleprodajne cijene plina u Evropi doživjele pad dok se oblikuje evropski odgovor na krizu

Veleprodajne cijene plina u Evropi doživjele pad dok se oblikuje evropski odgovor na krizu

Veleprodajne cijene plina pale su zbog znakova da planovi evropskih lidera za sprečavanje zimske energetske krize poprimaju pravi oblik. Cijena pli

Veleprodajne cijene plina pale su zbog znakova da planovi evropskih lidera za sprečavanje zimske energetske krize poprimaju pravi oblik.

Cijena plina za isporuku u petak pala je 21 posto u odnosu na cijene od srijede navečer 469 eura na 371 dolar po termi. Kao razlog se vidi potvrda Evropske komisije da radi na “hitnim mjerama”, a njemačka vlada je poručila da je spremna za nadolazeću zimu.

Britanska veleprodajna cijena plina za isporuku sljedeće sedmice pala je za devet posto, dok je cijena za mjesec unaprijed pala u četvrtak za šest posto.

Iz Evropske komisije u četvrtak poručili da istražuju opcije za postavljanje ograničenja cijene energije i načine da se smanji potražnja kako bi se borili protiv rasta cijena.

Očekuje se da Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, 14. septembra predstavi ideje za ograničavanje cijena energije.

Također, trgovci plinom sa nestrpljenjem očekuju da vide da li će Rusija početi isporučivati plin kroz Sjeverni tok 1 nakon što što je isporuka zaustavljena na tri dana u srijedu zbog redovnog održavanja.

Evropska skladišta plina su trenutno ispunjena na blizu 80 posto kapaciteta, što je cilj koji je postavljen da se ispuni do prvog novembra.

 

Energetika.ba