Velike zalihe rude u Varešu: Australski gigant Sandfire “namirisao” veliki posao u BiH

Velike zalihe rude u Varešu: Australski gigant Sandfire “namirisao” veliki posao u BiH

Britanska tvrtka Adriatic Metals, koja posjeduje rudarske koncesije u Bosni i Hercegovini, saopćila je da je australski Sandfire Resources ušao u stru

Britanska tvrtka Adriatic Metals, koja posjeduje rudarske koncesije u Bosni i Hercegovini, saopćila je da je australski Sandfire Resources ušao u strukturu dioničara i sklopio sporazum o strateškom partnerstvu s tvrtkom.

Sporazum o strateškom partnerstvu s australskom rudarskom tvrtkom će omogućiti Adriatic Metalsu koristi od Sandfireovog značajog tehničkog znanja, a očekuje se da će ubrzati izvedivost i razvoj njihovih projekata Veovača i Rupice u BiH, saopćili su Adriatic Metalsa ranije ove sedmice.

Adriatic i Sandfire formirali su strateški tehnički odbor za strategiju i provedbu istraživanja i razvoja tih projekata.

Adriatic Metals je cink polimetalni istraživač i razvijač putem svojeg 100% udjela u projektu u Varešu, koji obuhvaća otvorene rudnike cinka barita i srebra na lokalitetima Veovača i Rupice koji pokazuju iznimno visok stepen baze plemenitih metala, saopćila je tvrtka.

Adriatic je nedavno završio inicijalnu javnu ponudu dionica prikupivši 10 miliona $ (8,3 miliona eura), od čega Sandfire uplatio 2 miliona dolara za koje ima udio od 07.07% u tvrtki.

“Pozdravljamo Sandfirea kao strateškiog investitora i partnera Adriatica nakon što smo postali javno listirana kompanija”, rekao je Geraint Harris, glavni izvršni direktor Adriatic Metals-a.

Adraticovim operacijama u Bosni i Hercegovini upravlja podružnica u cijelosti u njenom vlasništvu, Eastern Mining d.o.o.

Energetika.ba