Vlada ZDK dodijelila koncesiju za istraživanje i eksploataciju uglja u Kaknju

Vlada ZDK dodijelila koncesiju za istraživanje i eksploataciju uglja u Kaknju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici Odluku o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine - mrko

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici Odluku o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine – mrkog uglja Rudniku mrkog uglja “Kakanj” d.o.o. Kakanj.

Površina eksploatacionog polja je 5.888,37 hektara, a vrijeme koncesije 30 godina. Koncesionar je dužan plaćati koncesione naknade – kontinuiranu naknadu u iznosu od 0,80 KM po toni proizvedenog uglja i minimalnu jednokratnu naknadu u iznosu od 250 KM po hektaru eksploatacionog polja.

Minimalna obavezujuća količina eksploatisanog mrkog uglja za koju je koncesionar obavezan plaćati kontinuiranu koncesionu naknadu svake godine je milion tona proizvedenog uglja.

Po riječima ministra za privredu Zlatka Jelića, koncesionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora dužan dostaviti snimak “nultog stanja” eksploatacionog polja, geodetski elaborat, dokaz o riješenim imovinsko-pravnim odnosima na eksploatacionom polju te platiti prvu ratu jednokratne koncesione naknade.

– Očekujem da ćemo veoma brzo potpisati koncesioni ugovor sa Rudnikom mrkog uglja Kakanj – rekao je Jelić.

Napomenuo je da su u toku postupci dodjele koncesije rudnicima u Brezi i Zenici, a na potezu su lokalne vlasti i dva ugljenokopa koji trebaju donijeti potrebne odluke.

Premijer Mirza Ganić je izrazio zadovoljstvo što je postupak dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja u općini Kakanj doveden u završnu fazu, navodeći da će to biti prvi potpisani koncesioni ugovor za istraživanje i eksploataciju uglja u Zeničko-dobojskom kantonu, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

Energetika.ba / FENA