Vlasnici pumpi se pravdaju: Evo zbog čega smo morali drastično povećati cijene goriva

Vlasnici pumpi se pravdaju: Evo zbog čega smo morali drastično povećati cijene goriva

Povećanje cijene goriva u BiH uslijed početka primjene Zakona o akcizama izazvalo je negodovanje vozača. Iako su vlasnici benzinskih pumpi najavili

Povećanje cijene goriva u BiH uslijed početka primjene Zakona o akcizama izazvalo je negodovanje vozača.

Iako su vlasnici benzinskih pumpi najavili da će cijenu povećati maksimalno za iznos akcize, odnosno 15 feninga plus PDV, došlo je do mnogo većeg poskupljenja.

Stoga smo Udruženje prometnika naftnih derivata FBiH upitali zbog čega se ovo desilo.

– Formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata je slobodno, u skladu sa tržišnim principima. Udruženje prometnika naftnih derivata FBiH nema ingerenciju nad formiranjem cijena. U svakom slučaju treba razlikovati povećanje cijena koje nastaje kao posljedica primjene Zakona o akcizama, od povećanja cijena koje nastaju zbog promjenljivosti tržišnih parametara – kazali su nam iz ovog udruženja.

Ono što je primjetno jeste i drastična razlika između cijena u FBiH i RS-u. Iz udruženja ističu da je “kod formiranja cijena od pumpe do pumpe vrlo važna i izražena konkurentnost. Sasvim su jasni razlozi te razlike u cijenama, posebno na pograničnim područjima”.

Građani su negodovali i zbog činjenice da se u Sarajevu razlikuju cijene na različitim prodajnim mjestima u vlasništvu istog distributera.

– To je produkt isključivo poslovnih procjena i odluka pojedinih distributera, utemeljena na tržišnim pravilima – poručili su nam iz udruženja.

Energetika.ba / SB