Volvo Cars ambicioznim klimatskim planom znatno smanjuje emisije karbona

Volvo Cars ambicioznim klimatskim planom znatno smanjuje emisije karbona

Kompanija Volvo Cars počinje sa provođenjem jednog od najambicioznijih planova u automobilskoj industriji, kojim do 2025. godine namjerava smanjit

 

Drugi kratkoročni ciljevi su 25-postotno smanjenje emisija CO2 u globalnom lancu isporuke do 2025. godine, 25-postotni udio reciklirane plastike u novim vozilima marke Volvo do 2025. godine i 25-postotno smanjenje emisija karbona u sveobuhvatnom postupanju kompanije, uključujući i proizvodnju i logistiku.

Kompanija Volvo Cars je prvi konvencionalni proizvođač vozila koji se obavezao na sveobuhvatnu elektrifikaciju svog voznog parka i napuštanje proizvodnje vozila koja pokreće samo motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Od ove godine nadalje će svako novo vozilo Volvo biti elektrificirano, a upravo na tržište stiže i prvo potpuno električno vozilo XC40 Recharge.

XC40 Recharge je prvo vozilo iz nove serije Recharge. Naziv Recharge će obuhvatati sve modele Volvo s potpuno električnim ili plug-in hibridnim pogonom. Kompanija Volvo Cars serijom Recharge želi dodatno povećati prodaju svojih elektrificiranih vozila te na različite načine podstaći vozače plug-in hibrida da, u što je moguće većoj mjeri, koriste način Pure.

Energetika.ba / Klix.ba