Zabrinutost za opskrbu zadržala cijene nafte iznad 79 dolara

Zabrinutost za opskrbu zadržala cijene nafte iznad 79 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 79 dolara, poduprte padom američkih zaliha i smanjenom opskrbom i

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 79 dolara, poduprte padom američkih zaliha i smanjenom opskrbom iz Irana koji su poduprli zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,20 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,69 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 61 cent višoj cijeni, od 69,86 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,71 dolar.

Tržišta je jučer katapultirao smanjeni iranski izvoz nafte zbog američkih sankcija i pronoze o slabijem rastu američke proizvodnje u idućoj godini no što se očekivalo.

Iranski izvoz sve više zabrinjava tržišta, s obzirom na stupanje na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru u studenom ove godine.

“Tržišta nafte sve su više zaokupljena Iranom. U proteklih nekoliko tjedana očekivani je pritisak na tokove iranske nafte poprimao sve konkretnije obrise, uz zamjetan pad izvoza”, objavila je konzultantska kuća JBC Energy.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak upozorio je danas na utjecaj američkih sankcija Iranu. “To stvara veliku neizvjesnost na tržištu – naime, kako će reagirati zemlje koje kupuju gotovo dva milijuna barela iranske nafte dnevno. Stanje treba pozorno pratiti, treba donijeti pravu odluku “, kazao je Novak.

Globalna su tržišta nafte “krhka” zbog geopolitičkih rizika i poremećaja u opskrbi, zaključio je ruski dužnosnik.

Potporu tržištima pružilo je i izvješće Američkog instituta za naftu (API) prema kojem su zalihe nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za 8,6 milijuna barela.

Američka je vlada ujedno snizila procjenu rasta proizvodnje sirove nafte u SAD-u u 2019. godini.

“Smatramo da fundamenti na tržištu nafte sve više podupiru cijene, barem na sadašnjim razinama”, konstatira Gordon Gray iz iz britanske banke HSBC.

“Iako mi eksplicitno ne predviđamo da će cijena barela u Londonu porasti na 100 dolara, smatramo da je to moguće. Zbog činjenice da je već danas potrebna osjetno veća opskrba iz zemalja poput Saudijske Arabije, pri čemu su rezervni kapaciteti i dalje na niskim razinama, globalni je sustav jako ranjiv na eventualne dodatne poremećaje”, tumače Gray.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvozonica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 76,02 dolara, što znači da je porasla 82 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba