Zaštita okoliša / Prijedlog iz Njemačke: Zabraniti kratke letove i putovati vozom

Zaštita okoliša / Prijedlog iz Njemačke: Zabraniti kratke letove i putovati vozom

Nekoliko njemačkih ekoloških grupa zatražilo je hitan prekid svih letova na kratkim relacijama širom zemlje, do udaljenosti od 600 kilometara do koje

Nekoliko njemačkih ekoloških grupa zatražilo je hitan prekid svih letova na kratkim relacijama širom zemlje, do udaljenosti od 600 kilometara do koje se inače može doći vozom.

Zabranom bi se uštedjelo više od milion tona ugljičnog dioksida godišnje i osigurala bi veća zaštita klime, objavile su grupe u pozivu upućenom novoj njemačkoj vladi.

“Polovina svih domaćih njemačkih letova već se može zamijeniti putovanjima vozom od najviše četiri sata, čime se godišnje uštedi 1,6 miliona tona CO2”, rekao je Werner Reh iz njemačke ekološke grupe BUND, prenosi dpa.

U ovom zahtjevu sudjeluju Robin Wood, druga ekološka organizacija, Savezno udruženje protiv buke aviona (BVF) i regionalne grupe.

“Potpuno je neshvatljivo zašto su letovi na iznimno kratkim relacijama uopšte dopušteni, s obzirom na klimatsku krizu”, rekao je Reh.

Letovi do 600 kilometara trebali bi biti ukinuti ako ljudi umjesto toga mogu stići do odredišta za četiri sata putovanja brzim vozom,navode iz ekoloških grupa.

Naučnici kažu da je zračni promet tri puta štetniji od učinka same emisije CO2, međutim, zbog dodatnih učinaka i emisija poput dušikovih oksida, koji također mogu doprinijeti globalnom zagrijavanju.

Dolazeća vlada mora postaviti kurs za privlačniji i jeftiniji željeznički prijevoz, rekli su iz ekoloških grupa.

Njihovim pozivima se usprotivilo Njemačko udruženje aerodroma. Postoje ograničenja koliko se zračni promet može prebaciti na željeznicu, rekao je za dpa šef Udruženja Ralph Beisel.

Ako se takve mjere nastave, željeznička mreža i frekvencija vozova morali bi se značajno povećati, rekao je.

Čak i da je to slučaj, “domaći zračni promet ostao bi važan stup u njemačkom sistemu mobilnosti”, rekao je, napominjući kako su jednodnevna poslovna putovanja često izvediva samo zračnim putem.

Nadalje, trećina putnika koristi domaće njemačke letove za povezivanje s međunarodnim letovima, rekao je Beisel.

Energetika.ba / FENA