Energetika.ba
Zaštita okoliša

Al Tayer: Glavni izazov za prelazak na zelenu ekonomiju su državni propisi

Autor: Energetika.ba
Al Tayer: Glavni izazov za prelazak na zelenu ekonomiju su državni propisi

Predsjedatelj Svjetske organizacije za zelenu ekonomiju (WGEO) Saeed Mohammed Al Tayer, smatra da je glavni izazov za razvoj zelene ekonomije pravna i zakonska regulativa.

- Sve ostalo je spremno. Financijska sredstva su osigurana, kao i tehnologija. Jedino što na razini svake zemlje treba uraditi je legalizirati to. Države moraju donijeti svoje politike, zakone, strategije i mi ih ohrabrujemo da to urade što prije i omoguće transformaciju ka zelenoj ekonomiji - izjavio je Al Tayer za Fenu u Taškentu, gdje danas završava trodnevna regionalna ministarska konferencija o zelenoj ekonomiji.

Kao primjer nepripremljenosti mnogih država za razvoj zelene ekonomije Al Tayer navodi to što zakoni ne ohrabruju privatni sektor da investira u ekološki održive projekte. Nerealno je, kaže, očekivati investicije tamo gdje nema sigurnog ambijenta za ulaganja.

- Transformacija ka zelenoj ekonomiji će biti teška i zato što mnoge zemlje imaju ograničene proračune i vladama nisu uvijek prioritet projekti koji uključuju zelenu ekonomiju. Zato nam je potreban drugi izvor sredstava, a to je privatni sektor koji traži i očekuje zaštitu svojih ulaganja - ističe Al Tayer.

Dodaje kako situacija nije ista u svim regijama i državama te da je očito kako neke zemlje lakše i brže mijenjaju zakone i druge propise, dok su drugima za to potrebne godine.

- Imali smo više regionalnih konferencija i uvidjeli smo kako se stvari pomiču naprijed. Vjerujem i nadam se da nije kasno i da ubrzano možemo doći do cilja - kaže predsjedavajući WGEO-a.

Regionalna ministarska konferencija o zelenoj ekonomiji u Uzbekistanu, koja uključuje i Bosnu i Hercegovinu, zamišljena je kao nastavak Svjetskog samita o zelenoj ekonomiji (WGES) koji je jedan od vodećih godišnjih globalnih foruma o zelenoj ekonomiji.

UN definira zelenu ekonomiju kao ekonomiju koja rezultira poboljšanom ljudskom dobrobiti i društvenom jednakošću, uz značajno smanjenje rizika za okoliš i daljnje okolišne degradacije.

Regionalnu ministarsku konferenciju o zelenoj ekonomiji za Europu i zemlje ZND-a 2019. godine u glavnom gradu Uzbekistana organizirao je WGEO u uskoj suradnji s Uredom Ujedinjenih naroda za suradnju jug-jug (UNOSSC) te u partnerstvu s nizom ključnih sudionika.

Energetika.ba / FENA