Energetika.ba
Zaštita okoliša

Beč predstavio energetski izvještaj: Manje automobila za niže emisije ugljen-dioksida

Autor: Energetika.ba
Beč predstavio energetski izvještaj: Manje automobila za niže emisije ugljen-dioksida

Odjel Grada Beča za energiju MA20 predstavio je aktuelni "Energetski izvještaj Grada Beča" koji obuhvata monitoring energetskih ciljeva iz "Strategije pametnih gradova" i "okvirne energetske strategije", podatke o snabdijevanju energijom, energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i cijenama.

Poseban fokus stavljen je na kretanja u periodu 1995. do 2015. godine.

Prema ovom izvještaju, godišnja potrošnja energije u Beču iznosi 20.470 kWh i najniža je na državnom nivou. Austrijski prosjek iznosi 34.578 kWh po glavi stanovnika. U većini austrijskih pokrajina proteklih godina smanjena je potrošnja energije po glavi stanovnika, dok je istovremeno zabilježena veća upotreba električne energije.

Izvještaj je pokazao da se sve više koriste obnovljivi izvori energije i otpadna toplina. To je utjecalo na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova koje je iznosi 2,6 tona ekvivalenata ugljen-dioksida po glavi stanovnika.

Treća važna stavka energetskog izvještaja odnosi se na saobraćaj, najvećeg emitera ugljen-dioksida u gradu. U Beču je po prvi put registrovano više korisnika godišnje karte za javni prevoz nego automobila. Prelazak s automobila na javna prevozna sredstva drastično smanjuje emisiju ugljen-dioksida.

U Beču trenutni omjer iznosi 373 vozila na 1.000 stanovnika i 387 godišnjih karata na 1.000 stanovnika.

(Energetika.ba)