Energetika.ba
Zaštita okoliša

Beč proglašen najzelenijim gradom na svijetu

Autor: Energetika.ba
Beč proglašen najzelenijim gradom na svijetu

Konsultantska kuća Resonance Consultancy je u svom najnovijem izvještaju austrijsku metropolu proglasila najzelenijim gradom za 2020. godinu. Odmah iza Beča u ovoj kategoriji su se pozicionirali Minhen, Berlin i Madrid.

U takozvanom "Best Cities Ranking-u" upoređeno je 100 gradova širom svijeta koji imaju više od milion stanovnika i ujedno najveći broj recenzija na Tripadvisor-u. Beč je u sveobuhvatnom poretku zauzeo 36. mjesto, a prema "Green-Cities-Ranking-u" prvo.

Ovo su neke od kriterija poretka zelenih gradova:

1. postotak javnih zelenih površina

2. udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije

3. postotak stanovništva koji koristi javni prijevoz za odlazak na posao

4. koncentracija PM10 (µg/m3) čestica u zraku

5. potrošnja vode po stanovniku

6. dostupnost mogućnosti za recikliranje i kompostiranje

7. broj tržnica sa lokalnim proizvodima

Beč je bodove osvojio na osnovu "inovativnih ideja u polju mobilnosti i javnih parkova". Pored toga se istakao kao jedan od rijetkih gradova sa nacionalnim parkom u okviru grada, park Donau-Auen.

Prema poretku Resonance Consultancy austrijska prijestolnica predstavlja evropsko mjerilo lokalnog javnog prijevoza. Skoro polovina stanovništva posjeduje godišnju kartu za javni prijevoz i redovno je koristi.

"Odličan rezultat pokazuje da Beč u mnogim oblastima predstavlja uzor za druge metropole. Parkovi i zelene površine u gradu koji su dostupni stanovnicima čine upravo tu visoku kvalitetu života. Kao pametan grad sa održivim idejama za mobilnost, energiju, život i rad, Beč je dobro opremljen za budućnost", rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Energetika.ba