Energetika.ba
Zaštita okoliša

Bidenova smanjena energetska regulativa budi sumnje u američke klimatske ciljeve

Autor: Energetika.ba
Bidenova smanjena energetska regulativa budi sumnje u američke klimatske ciljeve
Foto: Bill Clark/CQ Roll Call

Odluka administracije predsjednika Bidena da izuzme postojeću flotu elektrana na prirodni gas iz budućih propisa o emisijama ugljenika izaziva sumnje u sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da ispuni svoje klimatske ciljeve, smatraju istraživači.

Čišćenje američke industrije električne energije, izvor oko četvrtine emisija stakleničkih plinova u zemlji, bila je ključna komponenta strategije predsjednika Joea Bidena za dekarbonizaciju ekonomije zemlje do 2050. godine kako bi se suprotstavio globalnom zagrijavanju.

Ali u neobičnom potezu, Agencija za zaštitu okoliša (EPA) je krajem prošle sedmice saopštila da će izbaciti postojeće elektrane na gas, koje čine preko 40% emisija ugljenika u sektoru električne energije SAD-a, iz plana prije donošenja konačnog propisa - odluka donesena nakon mjeseci intenzivnog protivljenja industrije.

S obzirom da bi standardi stupili na snagu tek nakon 2030. godine, pravilo za postojeće elektrane na gas bi imalo minimalan doprinos kratkoročnim ciljevima. Ali smanjenje emisija iz tih elektrana bilo bi ključno za klimatske ciljeve SAD-a nakon 2030. godine, rekao je Ben King, asocijativni direktor u Rhodium Group-u, sektoru za energiju i klimu.

"Kada penzionišete ili smanjite emisije iz velikog broja elektrana na ugalj, onda vam u sektoru električne energije preostaje gomila gasa koju trebate riješiti", rekao je on. "Komunalne kompanije i operateri mreže sada zaista trebaju početi planirati to."

EPA je saopštila da planira napisati poseban propis koji će pokriti emisije CO2 iz postojećih elektrana na gas kao i druge opasne zagađivače zraka nakon što završi ostatak regulacije kasnije ovog proljeća, ali nije dala konkretan vremenski okvir.

Proces pisanja i donošenja novog propisa obično traje preko godinu dana, a agencija se suočava s ometanjem zbog predstojećih opštih izbora u novembru. Ako predsjednik Joe Biden izgubi drugi mandat u korist republikanskog rivala Donalda Trumpa, napori bi vjerovatno bili napušteni.

"Administracija Donalda Trumpa pokazala je ogromnu neprijateljsku atmosferu prema zaštiti okoliša američkih zajednica kada su bili na vlasti", rekao je Trevor Higgins, viši potpredsjednik za energetiku i okoliš u lijevo orijentisanom think-tanku Center for American Progress.

"Namjeravaju ukinuti i zaustaviti politiku o klimi u potpunosti."

Prema posljednjim podacima EPA-e, elektrane na prirodni gas odgovaraju za 43% emisija stakleničkih plinova u sektoru električne energije, a prema podacima Administracije za energetske informacije, trebale bi zamijeniti ugalj kao najveći izvor emisija u industriji 2028. godine.

Prijedlog koji je izbačen iz regulacije elektrane zahtijevao je od velikih elektrana na gas da do 2035. godine instaliraju opremu za hvatanje ugljenika ili da do 2032. godine sukoriste s 30% vodonika. Industrija električne energije nazvala je prijedlog neizvodljivim.

EPA je procijenila kada je inicijalno predstavila plan da bi dio propisa koji pokriva postojeće elektrane na gas doveo do smanjenja između 214 miliona i 407 miliona metričkih tona