Energetika.ba
Zaštita okoliša

BiH dio novog prekograničnog projekta za "zelenu ekonomiju"

Autor: Energetika.ba
BiH dio novog prekograničnog projekta za "zelenu ekonomiju"

BiH dio novog prekograničnog projekta za "zelenu ekonomiju"

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Fondacija za razvoj sjeverne Crne Gore započela je realizaciju projekta "GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region)" koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, BiH, Srbije, Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i predstavljanje zelene ekonomije.

Koordinatorica za komunikaciju Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla Alma Tihić istakla je za Fenu da se projekt realizira u partnerstvu sa organizacijama Centar za razvoj i podršku Tuzla iz BiH, SMART Kolektiv iz Srbije, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

- Razvoj modernog društva zasniva se na zelenoj ekonomiji. Ekološka svijest predstavlja neophodnu osnovu daljeg, održivog razvoja zaštite životne sredine - kazala je Tihić.

Također je naglasila da je zaštita i unapređenje čovjekove sredine značajan globalni problem savremenog društva.

Tihić smatra da rješavanje tog problema inicira, između ostalog, i pronalazak načina za racionalno i kompleksno korištenje prirodnih resursa, te načina za vođenje aktivne demografske politike i razvijanje i unapređenje međunarodne saradnje u oblasti naučnih istraživanja.

- Novi odnos prema životnoj sredini, kao i preobražaj duha savremene sfere rada postaje imperativ. Koncepcija održivog razvoja nudi mogućnost harmoničnog razvoja - kazala je.

Glavne aktivnosti za trogodišnji projekt „Zelena ekonomija za razvoj regiona“, pojasnila je Tihić, podrazumijevaju treninge za predstavnike organizacija civilnog društva o zelenoj ekonomiji, javnog zastupanja i lobiranja, učešće u donošenju odluka, praćenje javnih politika, upravljanje projektnim ciklusom, informiranje o primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom poduzetništvu kroz studijsku posjetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodjelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije o temi zelene ekonomije i zelenog poduzetništva te izradu studije o mogućnostima razvoja zelene ekonomije u ciljnom regionu.

Da bi se u Bosni i Hercegovini posvetilo više pažnje zaštiti okoliša, Tihić kaže da je pored sistemskog rješenja ekoloških problema, kroz usvajanje ključne legislative koja uređuje ovu oblast, neophodno raditi i sa građanima kroz razne akcije i kampanje.

CRP u tom domenu, dodala je, radi niz aktivnosti sa građanima u BiH, preko organiziranja edukativnih „Večeri sa građanima, javnih i uličnih kampanja, do aktivnosti poput "Šampioni zaštite prirode".

- Enormno zagađenje okoliša koje je posebno naglašeno u zimskim mjesecima, alarm je za sve nas da usmjerimo svoje djelovanje u svrhu zaštite okoliša jer zagađenje je globalni a ne lokalni problem - zaključila je Tihić za Fenu.

Projekt finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017.

Energetika.ba / FENA