Energetika.ba
Zaštita okoliša

Delić: Radikalno popravljati okoliš, ali i čuvati radna mjesta

Autor: Energetika.ba
Delić: Radikalno popravljati okoliš, ali i čuvati radna mjesta

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić izjavio je danas kako se bore u toj općini sa zagađenjem zraka, te da su zaustavili intenzitet daljnjeg pogoršanja tog problema.

- Zaustavili smo izgradnju tri pirolize guma. Uspjeli smo osporiti okolinsku dozvolu GIKIL-u, najvećem zagađivaču. Upitna je i njegova daljnja sudbina ukoliko se to ne sanira - kazao je Delić.

Dodao je da su 250 stambenih jedinica toplificirali prošle godine, kao i objekt crkve.

- To su neki sitni pomaci, ali se već to na neki način može osjetiti, no daleko smo od prihvatljivog rješenja - smatra Delić.

Podsjetio je da je Lukavac grad koji je izgrađen na industriji, u krugu fabrika.

- Mi u svakom slučaju zbog ekonomske situacije ne možemo očekivati jako brzo radikalnu promjenu stanja, ali da se mora uvesti u red zagađivače, posebno GIKIL, djelimično i „Šiša-džam“, to je nesporno – ističe načelnik Lukavca.

Napomenuo je da je za danas u Lukavcu najavljeno protestno okupljanje građana upravo o toj temi.

- To je jedan dugoročni maraton. Svjesni smo da ne možemo kratkoročno ostvariti pomake. Samo apelujem ovom prilikom da ekološki ekstremizam neće riješiti situaciju. Nije jednostavno 1.000 porodica ostaviti bez hljeba, ekonomiju jedne općine uništiti – ističe Delić.

On je apelirao na građane da se maksimalno bore, ali na način da se pokuša radikalno popravljati okoliš, ali i čuvati radna mjesta.

- To je vrlo često konfrontirano. Moram skrenuti pažnju da državni organi nedovoljno vrše svoju funkciju kada je u pitanju monitoring okoliša. Mi imamo niz mehanizama da 'pritisnemo' strane investitore koji ostvaruju kapital, da ulažu više u mjere zaštite i to je ono na čemu mi insistiramo. Taj pritisak mora biti odmjeren do te mjere da čuvamo radna mjesta, ali ipak i da se stvari moraju značajno popravljati – poručio je Delić.

Načelnik Lukavca prisustvovao je danas u Sarajevu predstavljanju proširenog “Sistema za analizu rizika od katastrofa” (DRAS), prve online platforme koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti prirodnim katastrofama – poplavama, klizištima i zemljotresima za sedam jedinica lokalne samouprave u BiH.

U sklopu projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u proteklih nekoliko mjeseci razvijena je DRAS platforma koja pored Tuzle i Doboja, obuhvata pet dodatnih jedinica lokalne samouprave - Maglaj, Laktaše, Lukavac, Zvornik i Brčko distrikt BiH.

Energetika.ba / FENA