Energetika.ba
Zaštita okoliša

Emrić: Nastaviti s protivljenjem izgradnji odlagališta

Autor: Energetika.ba
Emrić: Nastaviti s protivljenjem izgradnji odlagališta

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić smatra da je najavljena izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor u Hrvatskoj veoma važno pitanje i da treba nastaviti zajedničke aktivnosti kako ovaj projekt ne bi bio realiziran u neposrednoj blizini rijeke Une.

Emrić je rekao Srni da je prije šest mjeseci zatražio odgovor iz Vijeća ministara o zvaničnim razgovorima s predstavnicima Vlade Hrvatske.

- Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma predložio sam tačku dnevnog reda koja je jednoglasno prihvaćena - da za prvu narednu sjednicu Vijeća ministara pripremi informaciju o čemu je razgovarano, šta je dogovoreno i koji su stavovi Hrvatske - naveo je Emrić.

On je istakao da je od početka uključen u ovu problematiku, proteklih 18 godina, tokom kojih je provedeno više aktivnosti s ciljem sprečavanja izgradnje odlagališta.

Emrić je naglasio da vlasti u Hrvatskoj čine sve kako bi kroz strateške dokumente pokazali da je lokacija Trgovska gora odgovarajuća za izgradnju odlagališta.

- U posljednje vrijeme u saborskoj proceduri usvojene su izmjene i dopune Zakona o radiološkoj sigurnosti, gdje je predviđeno uspostavljanje centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, i to ne samo onog s teritorije Hrvatske - dodao je Emrić.

On kaže da hrvatska strana izbjegava otvoreno razgovarati o ovim aktivnostima i da na sve prigovore koji su upućeni tokom javne rasprave nisu stigli adekvatni odgovori, kao i da nije bilo reagiranja nakon usvajanja rezolucija o protivljenju iz Republike Srpske, Federacije BiH i BiH.

- Mi smo sve vrijeme pod pritiskom, da li će i kada biti ozvaničena izgradnja. Čudi me da Vijeće ministara nije dostavilo informaciju o zvaničnim razgovorima, da znamo ima li nade da će Hrvatska odustati od lokacije. Ovako, ne znamo kako će se to završiti - rekao je Emrić.

On smatra da je odluka Vlade Republike Srpske o prihvatanju Prijedlog rješenja o prethodnoj zaštiti Parka prirode "Una" veoma značajna.

Emrić je rekao da je gornji tok rijeke Une u statusu nacionalnog parka i da je značajno da cijeli tok ove rijeke bude pod režimom zaštite.

Energetika.ba / SRNA