Energetika.ba
čišćenje rijeke

Foto: U Goraždu obilježen Dan rijeke Drine

Autor: Energetika.ba

Svjetski dan voda, 22. mart, u Goraždu se obilježava kao Dan rijeke Drine, a tim povodom u organizaciji gradske uprave danas je organiziran niz akcija čišćenja njenog priobalja.

Brojni građani, uposlenici institucija i ustanova, aktivisti udruženja i organizacija, učenici goraždanskih osnovnih i srednjih škola proveli su akcije čišćenja priobalja u užem gradskom jezgru, kako bi obale Drine očistili od smeća, a akcije su organizirane i na drugim lokacijama i rijekama koje se ulijevaju u Drinu.

- Dan rijeke Drine obilježavamo dugi niz godina i kroz ove akcije šaljemo poruku da želimo da živimo u čistom okruženju. Značajno je da je ove godine Grad Goražde sa 170.000 KM planirao očistiti smeće, travu i mulj između dva gradska mosta, da bude besprijekorno čisto. Prošle godine za 2000 KM mogli smo miniimalno, a ove godine dakle imamo i sredstva obezbijeđena tako da će uži centar Goražda biti doveden u dobro stanje - kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Dodao je da je ovaj datum, koji je Općinsko vijeće ustanovilo kao Dan rijeke Drine, dodatna prilika da se skrene pažnja na potrebu njenog očuvanja.

- Veliki broj učesnika imali smo u današnjim akcijama jer jednostavno volimo ovu rijeku i želimo živjeti s rijekom a ne pored nje, kako su nas ranije nastojali odvojili nekim obaloutvrdama. Volonteri Crvenog križa, UŽ 'Seka', članovi Kajakaškog kluba 'Buk', uposlenici goraždanskih ustanova, djeca iz vrtića i škola, svi smo pokazali da je Drina u nama, našem srcu i duši i da se zajedničkim snagama može dosta toga uraditi - poručio je Imamović.

Ove godine zbog ramazana izostala je tradicionalna degustacija riblje čorbe, a svoj doprinos obilježavanju Dana rijeke Drine dali su i mališani JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde koji su u Gun-Gor parku, na obali rijeke, priredili poetsko-muzički performans uz poruke o potrebi očuvanja rijeke.