Energetika.ba
Zaštita okoliša

Golić: Intenzivnije raditi na ublažavanju posljedica klimatskih promjena

Autor: Energetika.ba
Golić: Intenzivnije raditi na ublažavanju posljedica klimatskih promjena

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je potrebno raditi još više i intenzivnije na ublažavanju posljedica klimatskih promjena, navodeći da su BiH od 1990. godine zadesile 23 prirodne katastrofe.

Golićeva, koja je danas su u Banjaluci otvorila Međunarodnu naučnu konferenciju o adaptacijama na klimatske promjene u Istočnoj Evropi, podsjetila je da se 2014. godine desilo nekoliko prirodnih katastrofa, kao što su poplave u maju i avgustu, koje su odnijele i 21 ljudski život.

Prema njenim riječima, brojna ekonomska dobra uništena su u 23 prirodne katastrofe od 1990. godine.

"Očito je da smo mi prostor koji mora da radi još više i intenzivnije na ublažavanju posljedica klimatskih promjena i pripremati se za narodni period", rekla je Golićeva prije otvaranja konferencije, koja je okupila oko 70 učesnika iz 12 zemalja regiona.

Prema njenim riječima, ukupno je do sada od klimatskih promjena tragično nastradalo više od 46 ljudi, što govori da su posljedice tih promjena nešto o čemu treba razgovarati i razmjenjivati iskustva, kako bi se našli načini adaptacije.

"BiH je zemlja jedina u Evropi kojoj je Fond iz Јužne Koreje odobrio određena bespovratna sredstva kada je riječ o energetskoj efikasnosti, koja podrazumijeva utopljavanje zgrada, manje korištenje energije, jer je cilj da se što više koristi energija iz obnovljivih izvora, kako bi se smanjile emisije gasova staklene bašte", rekla je Golićeva.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Goran Trbić naveo je da je evidentno da su prisutne klimatske promjene, kojima je u Republici Srpskoj najviše ugroženo ljudsko zdravlje, poljoprivredni i vodoprivredni sektor, te šumarstvo i turizam.

"Problem prave ekstremi koji uslovljavaju veoma visoku temperaturu vazduha i sve češće suše, te je potrebno u skladu s tim sprovoditi aktivnosti kako bi se smanjio njihov uticaj", rekao je Trbić.

On je istakao da je ova konferencija prilika da se ukaže na mogućnosti adaptacije i dobre prakse zemalja iz regiona i Evrope.

"Sve su češće poplave, suše, te pojava olujnih vjetrova iako Republika Srpska, odnosno BiH, nije krivac za te promjene, nego razvijene industrijske zemlje", rekao je Trbić.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Hamburgu Valter Lil istakao je značaj ove konferencije, jer Istočna Evropa trpi velike klimatske promjene, prenosi Srna.

"Govorićemo o ekstremnim vremenskim uslovima, s ciljem da ih razumijemo. Stručnjaci iz ove oblasti će razmijeniti ideje, kako bi se bolje razumio ovaj problem", rekao je Lil.

On je dodao da je jedan od načina pristupa rješavanju ovog problema smanjenje emisije ugljen-dioksida, kao i prilagođavanje poljoprivredne proizodnje i podizanja svijesti ljudi o klimatskim promjenama.

Biznis.ba / RTRS