Energetika.ba
Zaštita okoliša

Građani BiH pišu IAEA-u zbog planova Hrvatske

Autor: Energetika.ba
Građani BiH pišu IAEA-u zbog planova Hrvatske
Aleksandar Janković iz Bosanskog Novog uputio je pismo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču u kojem izražava zabrinutost zbog namjere Hrvatske da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže u opštini Dvor, u blizini granice sa BiH.

Janković je rekao da su mu prijatelji pomogli i preveli pismo na engleski i njemački jezik.

"Ideja je da pošaljemo na adresu IAEA nekoliko hiljada mailova ljudi ovog kraja. Valjda će ih bar pročitati. Ne mogu da ne dam doprinos makar kao pojedinac da spriječim to zlo koje nam se sprema", rekao je on.

Janković, koji je istaknuti sportski radnik, podijelio je sadržaj pisma na Facebooku.

"Računam na podršku prijatelja i svih zabrinutih građana, da i na ovaj način iskažemo svoje protivljenje. Posebno ljuti činjenica koju iznose stručnjaci iz BiH i Hrvatske da je izbor lokacije načinjen uz kršenje hrvatskih propisa, a da ne govorimo o kršenju međunarodnih konvencija, te da je naznačena lokacija bila najlošije rangirana prilikom bodovanja potencijalnih lokacija", navodi Janković.

U pismu se podsjeća da je planirana lokacija udaljena 850 metara od rijeke Une i na samoj granici BiH i Hrvatske.

"Prilikom sačinjavanja strateških dokumenata koji se odnose na zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, Hrvatska nije uzimala u obzir ni minimalna prava i interese stanovništva koje živi sa druge strane granice, u BiH", podsjeća Janković.

Javnost, kako ona u Hrvatskoj, a pogotovo u BiH, nije konsultovana na adekvatan način utvrđen hrvatskim i međunarodnim propisima i konvencijama, ali su stanovnici svih lokalnih zajednica iz BiH koje se nalaze uz rijeku Unu izražavali protivljenje namjerama Hrvatske da svoj radioaktivni otpad odlaže na predloženom lokalitetu bivše kasarne "Čerkezovac", navodi se u pismu.

Janković, koji je ovu aktivnost pokrenuo prije mjesec dana, kaže da je dobio podršku prijatelja i građana koji su također uputili pisma IAEA, ali do sada nije stigao odgovor ove međunarodne agencije.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Energetika.ba / SRNA