Energetika.ba
Zaštita okoliša

Javni poziv za podršku energetskoj tranziciji u turizmu

Autor: Energetika.ba
Javni poziv za podršku energetskoj tranziciji u turizmu
Foto: Unsplash

U okviru Green Recovery komponente COVID-19 Investment Response projekta, finansiranog od Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke.

U saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) objavio je Javni poziv za podršku energetskoj tranziciji u turizmu.

Predmet javnog poziva je pružanje tehničke podrške za identifikaciju i implementaciju pilot projekata usmjerenih na unaprjeđenje energetske efikasnosti u turizmu.

Cilj projekta je testiranje projekata unaprjeđenja energetske efikasnosti za do 16 aplikanata iz kategorija: veliki smještajni kapaciteti (50+ smještajnih jedinica); mali smještajni kapaciteti (ispod 50 smještajnih jedinica); smještajni kapaciteti urbanog turizma i smještajni kapaciteti planinskog turizma.

Konačni rezultati koje odabrani korisnici mogu očekivati trebali bi biti: finansijske uštede kroz smanjenje troškova energije; ušteda vremena pri realizaciji mjera energetske efikasnosti; praćenje realizovanih mjera; priprema za zelenu certifikaciju i edukacije o temi energetske efikasnosti za menadžment i uposlenike hotela.

Prijava na javni poziv se vrši dostavljanjem popunjene Aplikacijske forme i popunjene i ovjerene Izjave o učešću u javnom pozivu, najkasnije do 05.februara 2024. godine, a kako su najavili iz VTKBiH, info sesija za zainteresovane učesnike će biti organizovana 29. januara u on line formatu.