Energetika.ba
Zaštita okoliša

Pogledajte kako izgleda plutajuće odmaralište izgrađeno od plastičnog otpada

Autor: Energetika.ba
Pogledajte kako izgleda plutajuće odmaralište izgrađeno od plastičnog otpada
Ovaj otok na kojem se nalaze hotel, restoran, karaoke bar i dva bazena veoma je posjećen, a dio energije se proizvodi pomoću solarnih panela.

"Kada je riječ o ovom konceptu, sjajno je to što zagađenje plastičnim bocama pretvaramo u nešto pozitivno", kaže Eric Becker o svom plutajućem otoku.

Becker želi promovisati zeleni turizam i nada se da će njegov koncept potaknuti druge poduzetnike na sličan čin. Otok trenutno teži 200 tona i izgrađen je u laguni jer je, objašnjava becker, plitka voda idealnija za koncept od grube morske vode.

Svi objekti na ovom otoku imaju električnu energiju na solarni pogon, a slatku vodu dobijaju s kopna jer je laguna blizu Abidjana, glavnog grada Obale Slonovače. Za noćenje u ovom odmaralištu potrebno je izdvojiti 100 dolara, prenosi Klix.

Ipak, Becker smatra da ovaj otok još uvijek nije savršen. Iako je ekološki prihvatljiviji od standardnih hotela, gosti i dalje ostavljaju otpad, a kanalizacija se redovno ispušta u lagunu što je slučaj i sa drugim mjestima u Abidjanu. Iz tog razloga Becker testira tehnologiju pretvaranja otpada u kompost za biljke na otoku.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=slamK6MwTjM&feature=emb_title[/embed]

Energetika.ba