Energetika.ba
Zaštita okoliša

Pripreme za Međunarodni sajam turizma i ekologije ‘List’ u Lukavcu

Autor: Energetika.ba
Pripreme za Međunarodni sajam turizma i ekologije ‘List’ u Lukavcu

U okviru priprema za održavanje Međunarodnog sajma turizma i ekologije „List“, u Lukavcu je održana druga sjednica Organizacionog odbora (OO) tog sajma na kojoj je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima na organizaciji te sajamske manifestacije.

Kako je prezentovao predsjednik OO Sajma Aziz Čačković veoma je značajno da su sredstva za finansiranje sajma predviđena budžetom Općine Lukavac ostala na istom nivou kao i prošle godine, što je ohrabrujuća informacija za organizatora.

– U razgovorima sa predsjednikom Privredne komore Federacije BiH Markom Šantićem u posljednjih nekoliko mjeseci, uspjeli smo dogovoriti učešće Privredne komore FBiH na Sajmu – kazao je Čačković.

Još se čeka na potvrdu učešća Fonda za okoliš FBiH, te odgovor Ambasade NR Kine o njihovom učešću na Sajmu.

Čačković je također istakao da će formiranje turističkog ureda Lukavac biti okončano do početka Sajma, a na Sajmu se može očekivati da bude upriličeno i svečano otvaranje tog ureda, što bi obogatilo sajamske aktivnosti.

Čačković je govorio i posjeti Turističkoj organizaciji Srbije, te dodao da je sa direktoricom te turističke organizacije Marijom Labović dogovoren projekt zajedničkog nastupa Turističke zajednice Tuzlanskog kantona sa TZ Zlatibor i Vrnjačka banja u narednom periodu.

Također, dogovoreno je da se na Beogradskom sajmu turizma u februaru na izložbenom prostoru TZTK potpiše nacrt okvirnog projekta „Posjetite BiH i Srbiju“, a da se na Sajmu turizma i ekologije LIST 2019. prezentuje gotov proizvod, ponuda, turističkih destinacija TZTK i TZ Zlatibor za treća tržišta.

– Očekujemo vrlo brzo i konkretne dogovore o direktnom učešću TO Srbije i direktorice Labović, na sajmu u Lukavcu – rekao je Čačković, saopćeno je iz Privredne komore Tuzlanskog kantona.

Na sastanku se još razgovaralo o konkretnim zaduženjima članova Organizacionog Odbora a vezano za aktivnosti u izradi promotivnog materijala i sajma i turističke ponude TK, aktuelirizana je tema organizovanja projekta „Turistički forum“ Lukavac čiji je nosilac Ministarstvo za turizam TK, a što bi također bilo sastavni dio edukativnog programa Sajma.

Novina bi trebala biti i raspisivanje Javnog poziva za izradu filmskih ostvarenje iz oblasti turizma i ekologije, kako bi se promovisali turistički potencijali Tuzlanskog kantona, te radilo na javnoj svijesti u vezi sa značajem ekologije.

Značajan doprinos u organizovanju te sajamske manifestacije, daju uz organizatora Lukavački sajam d.d. Lukavac i Općina Lukavac, Ministarstvo za trgovinu, turizama i saobraćaj TK, Turistička zajednica TK i Kantonalna privredna komora Tuzla.

Sajam „List“ će po 17. put u Lukavcu biti održan od 9. do 11. maja 2019. godine.

Energetika.ba / FENA