Energetika.ba
Zaštita okoliša

Sanjani i Sanjanke rekli "ne" termoelektrani Kamengrad

Autor: Energetika.ba
Sanjani i Sanjanke rekli "ne" termoelektrani Kamengrad

Centar za životnu sredinu i Centar za ekologiju i energiju je u Sanskom Mostu održao javnu tribinu povodom najavljene izgradnje termoelektrane Kamengrad, na kojoj je predstavljen i CIN-ov film ,,Struja po cijenu života'' koji argumentirano pokazuje štetne uticaje termoelektrane prvenstveno na zdravlje ljudi, vodu, vazduh i zemljište.

Duška Kudra iz Centra za životnu sredinu je kazala da je pohvalno što lokalno stanovništvo ovog područja ne podržava ideje vlasti u vezi izgradnje termoelektrane. Dodala je da su turizam i poljoprivreda glavne odlike Sanskog Mosta i okoline i kao takve treba da se dalje zaštite i razvijaju.

Svi učesnici tribine su jasno rekli da neće podržati izgradnju termoelektrane Kamengrad, te da će biti oprezni i budno pratiti svaki naredni korak vlasti. Zabrinutost za najavljenu izgradnju pokazuje i činjenica da je pokrenuta inicijativa i jednoglasno donesena odluka većine odbornika Skupštine opštine Sanski Most da na narednom zasjedanju donesu odluku da li će podržati najavljenju investiciju.

- Već decenijama se stanovništvo sjeveroistočne i centralne BiH truje zagađujućim materijama koje prljava industrija nesmetano i nekažnjeno ispušta u okoliš. Postavlja se pitanje kome je u interesu da zatruje i sjeverozapadni dio naše zemlje – kazao je Denis Žiško iz Centara za ekologiju i energiju.

Na tribini je predstavljena i nova analiza Centra za ekologiju i energiju, koja ukazuje na uzročno-posljedičnu vezu zagađenja životne sredine i zdravstvenih poremećaja stanovništva u zapadnom dijelu Grada Tuzla, u naseljima Divkovići, Plane, Šićki Brod i Bukinje – saopćeno je iz Centara za ekologiju i energiju.

Energetika.ba