Energetika.ba
Zaštita okoliša

Višekratna vrećica za otpad za zaštitu Parka prirode 'Blidinje'

Autor: Energetika.ba
Višekratna vrećica za otpad za zaštitu Parka prirode 'Blidinje'

Udruženje 'Visit Blidinje' prezentiralo je danas u Sarajevu višekratnu vrećicu za otpad, a cilj je jačanje svijesti o važnosti zaštite okoliša Parka prirode 'Blidinje'.

Radi se o višekratnoj vrećici u koju će posjetioci i poduzetnici (koji djeluju na tom području) odlagati otpad koji sami naprave tokom posjete Parku prirode Blidinje te ga ponijeti sa sobom, odložiti na za to predviđena mjesta i tako doprinijeti zaštiti okoliša i razvoju ekološki održivog turizma.

Dio je to kampanje "Priroda ne poznaje otpad" koja se realizira u okviru programa EU i Vlade Njemačke nazvanog EU - Pro-Lokal, a pokrenut je kao vid podrške ekonomskom razvoju u BiH. Implementator je Njemačka razvojna agencija GIZ BiH.

Rukovoditeljica komponente EU ProLocal programa Selma Karavdić-Gaab naglasila je u izjavi novinarima da će se višekratne vrećica plaćati, a prihod od prodaje namijenjen je za proizvodnju novih vrećica i ekološki orijentirane projekte koji se implementiraju na toj destinaciji.

- Trenutno je projektom podržana izrada vrećice, a prvu količinu vrećica distribuirat ćemo besplatno. To je promotivna akcija, na početku - naglasila je.

Podsjeća da je priroda prvi i osnovni resurs za razvoj turizma na području Parka prirode Blidinje, te je treba i štititi. Neminovno je, kaže, govoriti o zaštiti okoliša ako se turizam razvija u prirodnom zaštićenom području.

Konsultant za turizam i regionalni razvoj GIZ BiH Eike Otto podsjeća na podatak da za jedno noćenje turista proizvede tri do osam litara otpada (mjeri se u litrima jer uključuje i otpad od hrane iz kuhinje). Upozorava da su turisti jako osjetljivi na otpad, te da je taj problem potrebno adekvatno riješiti.

- Predviđeno je da se otpad iz višekratnih vrećica odlaže na za to predviđena mjesta, a posjetioci mogu prikupljati i otpad koji pronađu u samoj prirodi - naglasio je. Misli da bi, u slučaju Parka prirode, otpadom trebalo da upravljaju općine koje imaju nadležnost nad Blidinjem.

Očekuje da će projekt EU - Pro-Lokal doprinijeti razvoju održivog turizma, što smatra značajnim posebno ako se zna da BiH ima za to veliki potencijal. Kaže da Blidinje može mnogo toga ponuditi, a da turistička ponuda mora upotpuniti ono što sama priroda nudi.

Predsjednica Udruženja 'Visit Blidinje' Marija Vukoja danas je prezentirala i koncept "Blidinjskog doručka", koji se sastoji od lokalnih ekoloških proizvoda koje su proizveli domaći proizvođači. Ta vrsta doručka proizvede, kaže, i manje otpada od klasičnog doručka.

Organizatori su i za sudionike današnjeg događaja pripremili obilan doručak i domaće proizvode (sirevi, maslac, pekmezi, med, poljoprivredni proizvodi….)

EU-Pro-Lokal uvezao je ponuđače svih vrsta turističkih usluga na području Parka prirode Blidinje, a jedan od prioriteta je zaštita okoliša. Evropska unija taj projekt finansira sa devet miliona eura, a Vlada Njemačke sa četiri miliona eura.

Park prirode Blidinje (1.200 m.n.v.) administrativno je u sastavu tri kantona i pet općina. Nude različite sadržaje za turiste tokom cijele godine, kvalitetan smještaj i dobru hranu. Dosad je na tom području evidentirano 1.500 različitih biljnih vrsta, od čega su više od 200 endemske, reliktne i subendemske.

Energetika.ba / FENA