Energetika.ba
Zaštita okoliša

Vlada RS-a proglasila Park prirode "Una" kao zaštitu od nuklearnog otpada

Autor: Energetika.ba
Vlada RS-a proglasila Park prirode "Una" kao zaštitu od nuklearnog otpada
Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić je rekla da će se taj park graničiti s Nacionalnim parkom prirode “Una” u Federaciji BiH, a u pitanju je lokalitet koji obuhvata 13 općina, koje se nalaze uzvodno i nizvodno uz Unu.

"Park prirode 'Una' je još jedan naš odbrambeni mehanizam prema namjerama Hrvatske u vezi s odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori", rekla je Golić.

Istakla je i da će 27. septembra biti održani protesti građana koji žive na lokalitetu sliva rijeke Une, kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog namjera Hrvatske.

Najavila je i sastanak s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, kako bi na konferenciji koja se tiče atomske energije iznio stav o protivljenju BiH namjeri Hrvatske da odlaže nuklearni otpad u staroj kasarni Ćerkezovac.

"Nadam se da do toga neće doći", rekla je Golić novinarima u Banjoj Luci.

Taj resor je 2017. godine pokrenuo postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une.

Vlada RS-a je danas na sjednici u Banjoj Luci donijela odluku o prihvatanju grant sredstva Njemačke razvojne banke (Kreditanstalt für Wiederaufbau, KfW) za Projekat "Energetska efikasnost u javnim zgradama", u iznosu od 10 miliona eura.

Energetika.ba / FENA