Zbog očekivanja veće potražnje cijene nafte na svjetskim tržištima rasle i preko 10 posto

Zbog očekivanja veće potražnje cijene nafte na svjetskim tržištima rasle i preko 10 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice snažno su porasle nakon 14 dana pada, jer neki analitičari očekuju veću potražnju do kraja godine i

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 8,3 posto, na 43,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel rastao 10,1 posto, na 41,11 dolara.

Snažan rast cijena uslijedio je nakon što su u četvrtak Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici poručili da će poduzeti oštre mjere protiv onih članica tog kartela koje ne poštuju sporazum o ograničavanju proizvodnje, prenosi Klix.

Prema sporazumu koji je fokusiran na podršku cijenama nafte i prilagođavanje ponude smanjenoj potražnji u doba korona-krize, OPEC+ trebao bi do kraja godine smanjivati proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno.

Oni koji se toga ne pridržavaju bit će sankcionisani, kazao je ministar energetike Saudijske Arabije na sastanku odbora OPEC-a i saveznika. Rijad je poručio i da će se održati izvanredni sastanak u oktobru budu li cijene nafte padale usporedo s potražnjom, zbog drugog vala pandemije koronavirusa.

“Savez je pokazao snagu i uvjerio tržište da će poduzeti dalje mjere, ako će trebati disciplinirati neke članice i uravnotežiti tržište”, kazao je Bjornar Tonhaugen, direktor u kompaniji Rystad Energy piše CNBC.

Energetika.ba